dissabte, 15 de juliol del 2017

Les forces d'elit kurdes alliberen un peshmerga captiu de l'Estat Islàmic

Saed Ahmed Omar , un veterà peshmerga de 39 anys amb 14 de servei, ha estat alliberat en una operació de Lexoman Parastin (Forces d'Autodefensa en dialecte kurd sorani). Aquesta força d'elit, dirigida per Polad Talabani ha tornat a demostrar que és la millor unitat militar per a realitzar operacions a la rereguarda de l'Estat Islàmic. Omar va caure en mans de l'Estat Islàmic la nit del 28 de maig en un atac prop de Tuz Khurmatu, a l'extrem sud del Kurdistan iraquià. Aquest vespre ha arribat a Sulaymaniyya on l'han rebut la seva esposa i els seus cinc fills.


CTG un grup militar molt especial

Coneguda també per les sigles CTG (en anglès Counter Terrorism Group) l'elit de les Forces Peshmerga té una llarga història. Va néixer l'any 2004 per a fer front al grup islamista kurd Ansar al Islam. Per als qui coneguin la història kurda sabran que aquesta facció va ser el preludi de la tempesta a l'est del Kurdistan iraquià. De fet, va anunciar el que vindria després: l'Estat Islàmic. I quan fou per fi acorralada a les muntanyes on havia creat un micro estat islàmic kurd va desfer-se en petits grups que acabarien convergint en l'actual Estat Islàmic (IS).

Una força nacional kurda d'elit

"Hem viscut aquí fa més de 10.000 anys, creieu anem a marxar-nos ara davant l'Estat Islàmic?" , diu Talabani. I ho fan de manera sensiblement millor que els seus ancestres o alguns dels seus membres com el propi Talabani que va lluitar contra Saddam Hussein com a guerriller peshmerga durant anys a les muntanyes. Rifles M4, visors nocturns o uniformes anti bales.

No és només una força d'elit militar, també té un alt nivell de compromís. El seu logo incorpora quatre fletxes que simbolitzen les quatre parts del Kurdistan: Bakur, Rojava, Basur i Rohjilat. El sol és el símbol nacional kurd, el poble del sol, i les ales de la part inferior són la simbologia de la religió zoroastriana, l'original de la nació kurda. El lema de CTG, en kurd, no deixa dubtes: "Els qui donen la vida per a protegir el seu poble".

Entrenament duríssim

La selecció de voluntaris es fa entre les Forces Peshmerga. Una vegada acceptats, els milicians duen a terme un curs d'entrenament de vuit mesos. A la primera setmana d'entrenament, a les muntanyes, hi renuncia un 65 % dels agents. Els qui arriben al final de l'etapa formativa, a vegades només una dotzena, signen un contracte pel que no es casaran durant els seus cinc anys de servei. Cada unitat de combat està formada per quatre homes.  Abans de l'esclat de l'Estat Islàmic Lexoman Parastin fou el malson d'Abu Musab al Zarqawi, antecessor de Baghdadi, i Al Qaida a l'Iraq, operant no només al Kurdistan sinó a la pròpia Bagdad i el feu de Sadr City on diversos grups radicals tenen el control.

De la traïció dels EUA a l'emergència de l'IS

Quan els Estats Units es van retirar de l'Iraq, el 2011, van deixar abandonades les forces kurdes a la seva sort. Lexoman Parastin es va retrobar gairebé sense armes. "Pensàvem que els Estats Units deixarien, al menys, una mica d'equipaments després de la guerra. En canvi, van empaquetar-ho tot un dia i van dir adéu". Talabani ja s'ho esperava: "Els kurds només tenim uns amics, les muntanyes". Però no els va desanimar i quan Estat Islàmic va emergir van recuperar el protagonisme, van tornar les armes i els equipaments. I els franc tirators de Lexoman Parastin van ser claus en la lluita. "Si hi havia sis pobles en mans de l'IS i els peshmerga els havíem de conquerir nosaltres ens n'ocupàvem dels dos més complicats":

Malgrat la bona notícia aquesta setmana Masud Barzani ha recordat que fins a 63 guerrers kurds peshmerga poden estar en mans de l'Estat Islàmic doncs han estat capturats o s'hi ha perdut el contacte en els tres anys de conflicte.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada