diumenge, 9 de juliol del 2017

El parlament turc prohibirà el mot "Kurdistan"La proposta està dirigida pel Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), islamista conservador, i el Partit del Moviment Nacionalista (MHP), neofeixista. Sumen la majoria absoluta i serà aprovada sense problemes. De fet retorna a la situació habitual al parlament turc on era prohibida qualsevol referència al genocidi armeni de 1915 "Sayfo" (on l'estat turc va assassinar més de dos milions d'armenis, grecs i assiris) o al Kurdistan.

Dir "Les províncies kurdes", "Amed, la capital del Kurdistan", estarà prohibit i penat segons la nova llei de 13 articles que prohibeix, expressament, usar la llengua kurda o citar el "Kurdistan". Sibel Yigitalp fou la darrera diputada, en pronunciar la paraula maleïda, "Kurdistan", el gener d'enguany provocant una ràbia incontrolada entre els escons de la resta de formacions. També seran expulsades les diputades que no facin servir l'única fórmula legal de jurament. Leyla Zana encara no ha pres possessió car  va jurar en nom de "la nació de Turquia" enlloc de "la nació turca" i va afegir "Bijî Aştî" (en kurd visqui la pau).

Sobre com referir-se al Kurdistan del Sud, aliat del govern d'Ankara, s'usarà l'eufemisme "l'Administració Regional Kurda de l'Iraq".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada