dilluns, 17 de juliol del 2017

Els kurds fayli denuncien constants amenaces de xovinistes àrabs des de la convocatòria del referèndum


Fayli Kurds Organization ha creat un comitè que ja s'ha reunit amb el parlament de Bagdad i amb diputats kurds a Sulaymaniyya. Demanen una legislació especial davant el creixement d'atacs xenòfobs que pateixen per part de supremacistes àrabs des que es va anunciar el referèndum del Kurdistan.

 "Cal una llei per a posar fi a les amenaces que patim, va dir Esra Feyli de la FKO, des que es va anunciar el referèndum,els kurds fayli de Bagdad i altres zones de l'Iraq, sense incloure-hi la Regió del Kurdistan, estem patint amenaces i les nostres vides són en risc".

Els faylis són una comunitat d'orígen luri. Els luris són un poble iranià amb llengua pròpia, el lori, molt proper al kurd (del que s'hauria separat fa uns 1.000 anys) i al persa o farsi. Generalment han viscut com a nòmades a les muntanyes Zagros, entre Iran i l'Iraq. Són de religió islàmica xiïta.

A principi del segle XX un nombre important de faylis es va instal·lar a Bagdad, on ja hi havia comunitats faylis, i van progressar de forma notable mercès al comerç. El seu centre fou el barri kurd de la ciutat. En marxar els jueus de Bagdad van comprar els seus negocis i el règim de Saddam Hussein els hi va expropiar. Segons el Baas els feylis eren immigrants iranians vivint a l'Iraq. Políticament van adherir-se a l'oposició al règim i en especial als partits kurds (PDK i UPK). Durant els anys setanta i vuitanta foren deportats pel Baas cap a l'Iran. Actualment hi hauria entre un i dos milions de faylis a l'Iraq però es molt difícil saber el seu nombre degut a les deportacions patides. A Bagdad hi viurien uns 150.000 - 250.000 kurds fayli.

Els Faylis van adoptar la nacionalitat kurda dins l'Iraq fent seva la lluita nacional kurda. Van formar part dels partits kurds de l'Iraq des del seu inici i quan el Kurdistan iraquià va aconseguir la seva autonomia una part important de faylis va traslladar-se de Bagdad al Kurdistan on van col·laborar activament en la vida social.  NRT)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada