divendres, 21 de juliol del 2017

Crida de TAJÊ a l'acció internacional contra el feminicidi yezidi


El 3 d'agost de 2017, l'agressió genocida de l'anomenat Estat Islàmic (IS) contra els kurds yezidi al nord de l'Iraq Sinjar [Sengal] compleix 3 anys. Els atacs i matances van començar el 3 d'agost 2014, això no solament va donar lloc a una catàstrofe humanitària, sinó que tenia l'objectiu d'eradicar la comunitat religiosa yezidi. L'atac va ser dirigit de forma sistemàtica contra les dones. Per tant, aquest genocidi al mateix temps també representa un feminicidi.

El 3 d'agost de 2014, la comunitat internacional va ser testimoni d'un atac genocida per l'IS amb l'objectiu d'eradicar una de les més antigues comunitats religioses, la yezidi. Després d'estar estacionades a Sinjar, les forces peshmerga del Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) s'havien retirat aquell dia sense previ avís i per tant les persones que hi vivien van quedar indefenses. Van començar les matances sistemàtiques de les comunitats yezidi, la violació, la tortura, l'expulsió, l'esclavització de les nenes i les dones i el reclutament forçat de nens com a soldats.

Segons xifres no oficials després dels atacs a Sinjar al voltant de 5 mil dones i nens han estat objecte d'tracta i venda en mercats d'esclaus. Les dones i les nenes van ser venudes no només al nord de l'Iraq i Síria, sinó també d'altres països, com Aràbia Saudita, i des de llavors se les va mantenir com a esclaves sexuals i explotats.


L'ONU ha descrit l'atac de l'IS als Yezidi com genocidi. Per a la comunitat de fe yezidi això significa la matança 74ª de la seva història. Amb aquest genocidi al segle XXI, els yezidi van haver de reconèixer el amarga de la seva existència, la seva fe i la seva llibertat i que la seva protecció només és possible a través de l'auto-determinació, l'autoorganització i auto-defensa. Especialment les dones porten aquest procés d'autoorganització en resposta al genocidi i el feminicidi. Volen ser no només a les víctimes, sinó també determinar el seu destí com un tema per nosaltres mismoa, i organitzar i TAJE a Sinjar i a Europa, com a moviment de dones lliures yezidi.

El perill per a la comunitat de fe yezidi, però, continua. I encara hi ha un sens fi de dones, nens i nenes en les mans d'IS. En aquest context, el feminicidi yezidi continua. La Conferència Internacional de la Dona Yezidi duta terme l'11 i 12 de març 2017 a Bielefeld va apostar per una lluita eficaç a nivell internacional com a instrument essencial per a l'alliberament de les que estan en mans de l'IS. En aquest context, s'ha decidit comprometre 3 d'agost com el dia internacional de la lluita contra el feminicidi.

El femicidi ens afecta a tots. A causa de que l'assassinat sistemàtic de dones a causa del seu gènere és un fenomen global, i també inclou i l'exclusió de les dones, la violència física, psicològica, econòmica i estructural. La violència de gènere posa en perill la vida, la salut i els drets de milers de dones a tot el món. No obstant això, l'autor com en el cas de l'organització terrorista i els seus aliats segueixen en la seva majoria impunes. Perquè a diferència del genocidi, el feminicidi majoritàriament en la legislació nacional i internacional no constitueix una categoria a part. Un genocidi massa sovint pren la forma de feminicidi, com en l'exemple de Sinjar.

Per tant, fem una crida a les dones del món per convertir el 3 d'agost com el Dia Internacional d'Acció contra el feminicidi i destacar aquest dia amb diferents accions sobre la situació de les dones segrestades, esclavitzades i assassinades a Sinjar i l'atenció a tot el món. El moviment de dones kurdes està organitzant diverses accions de protesta en aquest dia al Kurdistan i a l'estranger i parlar en favor de la llibertat de les dones yezidi.

Uneix-te a nosaltres i en contacta amb nosaltres per planificar accions conjuntes i difondre. Organitza les seves pròpies accions en les seves ciutats i països. Documentat les seves accions i envieu-nos les seves fotos i vídeos perquè les difonguem en els mitjans socials 'i les dones yezidi puguin demostrar que les dones del món estan amb elles!

Tevgera Azadiya Jinen Êzidî (TAJÊ)

Traducció: Cristina Torrent

Contacte: KurdisCat@gmail.com

Annex: Qui són els yezidi ?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada