diumenge, 16 de juliol del 2017

Seminari pan kurd sobre unitat nacional cap a un Congrés Nacional Kurd

Ahir i avui la ciutat de Sulaymaniyya (en kurd Silêmani) ha acollit un esdeveniment de cabdal importancia per al futur de la nació kurda. Des de fa mesos s'han realitzat reunions multilaterals entre diferents actors de la vida social i política kurda. Malgrat la complexitat de la situació, amb conflictes creuats com el de l'IS/Basur, IS/Rojava, ENKS/PYD, la guerra contra l'estat turc, la guerra contra l'estat iranià o les tensions entre les tres principals formacions polítiques del Kurdistan iraquià, el procés ha avançat. L'objectiu, ambiciós, és realitzar, per fi, un Congrés Nacional Kurd (KNK per les sigles en kurd).Fins a 60 partits polítics* participen en les sessions de treball del Şêwra Yekîtiya Neteweyî ya Kurdistanê a Sulaymaniyya. Estan acompanyats per centenars d'intel·lectuals i representants socials. Simptomàticament el Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) està absent i no ha volgut cedir cap espai públic a Erbil per a celebrar l'esdeveniment. Possiblement l'acte més destacat d'ahir fou la sessió sobre dones i el Kurdistan amb representants de les quatre parts de la nació esquarterada entre Iraq, Iran, Síria i Turquia.

Les 350 persones participants han presentat desenes de textos per a convertir el KNK en un fet tangible que cristal·litzi la "unitat nacional kurda". Cada presentació dura un màxim d'un quart d'hora. El jurista Osman Îsmail ha proposat una constitució comuna per a tot el Kurdistan.


* Hi destaquen:

Kurdistan iraquià: Gorran, UPK, Yekgirtu (Unió Islàmica del Kurdistan), Komal (Grup Islàmic del Kurdistan)

Kurdistan turc: Congrés de la Societat Democràtica (DTK)

Kurdistan iranià: Komala (les 3 faccions: Komala-PIK, Komalah-KOCP i Komala-KTP), KODAR, PJAK, PAK

Kurdistan sirià: PYD (Partit de la Unitat democràtica), KDPPS (Partit Democràtic Progressista Kurd de Síria), Kongreya Star

Pan kurds: KCK
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada