dissabte, 5 de novembre de 2016

Haji Mahmoud (KSDP): l'Iraq s'ha de transformar o IS tornarà a emergir

Si algú és venerat a Bashur és Mohammad Haji Mahmoud. El veterà peshmerga, líder històric de la lluita kurda i del seu partit*, ha perdut el seu fill en la guerra contra l'Estat Islàmic. La seva història de compromís i combat el fa ser una veu sempre escoltada, per tothom. Amb 80 anys acaba d'arribar del front on dirigeix les unitats del KDSP que participen en la batalla de Mossul.


Kaka Hama, com és conegut popularment, s'ha mostrat poc optimista de derrotar l'Estat Islàmic. "La seva ideologia i estructures no s'eliminaran fàcilment". L'IS s'ha incrustat dins de la societat iraquiana.

Més optimista ha semblat respecte al reconeixement d'un Kurdistan sobirà. "Les visites de diplomàtics d'Occident així en són testimoni. La guerra i els canvis polítics hauran de dur, sense dubte, a canvis geogràfics de delimitació. La causa kurda ja no retrocedirà, només pot anar endavant".

La proposta del KSDP és una societat multicultural en la que xiïtes i sunnites puguin viure en harmonia. En aquesta societat l'Iraq s'ha de transformar. "Quan van manar els sunnites van cometre un genocidi constant contra els kurds. Quan han manat els xiïtes han tallat les transferències als kurds, bloquejat el pressupost i l'IS ha emergit. Repetir la vella fòrmula de l'Iraq durà a una nova emergència de l'Estat Islàmic..

*El KSDP (Partit Socialista Democràtic del Kurdistan) és un veterà partit socialdemòcrata escindit l'any 1976 del PDK.

Per a saber-ne més del KSDP:

- Els partits kurds de l'Iraq
- Eleccions kurdes (Octubre 2013)
- Resultats eleccions estatals iraquianes (Maig 2014)
- Mor en combat el fill del líder del Partit Socialista Demòcratic del Kurdistan
(novembre 2014)
- Peshmerga del KSDP conquereixen Bashir (Abril 2016)
- Visita del KSDP a Finlàndia (Setembre 2016)
- Peshmerga del KSDP a la batalla de Mossul (Octubre 2016)
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada