divendres, 24 d’octubre del 2014

Les YBS aguanten l'atac d'IS a Shengal

Les Yekineyên Berxwedanê Şengalê (Unitats de Defensa de Shengal, YBS) van fundar-se el passat mes d'agost. Amb assistència de la milícia kurda de Síria, les YPG, els yezidi fugitius de Sinjar i l'àrea de la muntanya de Shengal, van ser entrenats i armats per a poder-se defensar dels atacs dels fonamentalistes islàmics que van assassinar població civil, segrestant milers de yezidis i esclavitzant-los. Les unitats yezidi actuen coordinadament amb les YPG i la milícia del PKK, les HPG segons van fer públic el 12 d'agost.

En realitat l'atac islamista del passat dilluns 20 d'octubre volia aprofitar la feblesa d'aquesta milícia, poc preparada i pobrement armada. En aquest sentit era normal que Islamic State (IS) aconseguís tancar el cercle a la muntanya de Shengal. Es calcula que hi ha unes 7.000 persones, la majoria de confessió yezidi dins la muntanya. IS ha destruït ja un santuari yezidi, el de Quba Amadîn però el seu objectiu és el de Sherfedin situat a l'altre costat de la muntanya, just davant de Sinjar. Les unitats d'YBS són dirigides per Khalim Qassim Shesho. Tot i que asseguren haver mort 20 dels atacants i fins a 63 la realitat és que aquests duen armament pesat mentre els defensors de la muntanya només tenen armament lleuger. Sorprenentment el govern kurd d'Iraq, sota el qui és la jurisdicció de Shengal, no ha desplegat cap força armada ni fet cap moviment davant l'atac.

Els combats s'han desenvolupat fins ara al nord de la muntanya i IS ha aconseguit tancar el corredor humanitari cap al Kurdistan sirià. El dia 24 d'octubre una columna islamista ha atacat també pel sud. Les YBS, i sobretot la guerrilla del PKK, han aconseguit aturar el gruix de l'ofensiva però resulta poc probable que l'aturin. El seu armament és molt inferior i numèricament estan també en inferioritat. Malgrat l'afluència de noves voluntaries, les YBS difícilment podran fer front a l'ofensiva i és cada vegada més incomprensible la indiferència del govern kurd d'Iraq. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada