dijous, 9 d’octubre del 2014

Lleu retirada d'IS a Kobanê

La ferma defensa de Kobanê per part de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) malgrat l'entrada a la ciutat per part de grups d'Islamic State (IS) ha estat decisiva. Els fonamentalistes estan acostumats a crear pànic entre els seus adversaris: Mossul i Ar-Raqqà en són exemples. IS fonamenta el seu atac en paralitzar l'enemic amb les seves atrocitats. Aquesta vegada han trobat una resistència ferotge, carrer a carrer, a la que no acostumen. De fet, tot i trencar el front el 15 de setembre, pel sud, IS ha tardat dues setmanes en recórrer el petit espai que hi havia fins a Kobanê. I ho ha fet amb un alt cost humà i d'armament. L'espai és una planura i la seva superioritat amb tancs li ha permès anar ocupant unes 300 poblacions kurdes.

La impunitat ha estat un altre factor decisiu. La coalició internacional de més de 50 estats ha estat indiferent als combats de Kobanê i s'ha centrat en bombardeigs a Ar-Raqqà i Deir ez-Zor. Aquesta situació ha canviat en arribar a les portes de la ciutat:

1) Les YPG i YPJ han anunciat que en cap cas es rendiran. Per això enlloc de rendir la ciutat (com va passar a Mossul amb l'exèrcit iraquià), han preparat una resistència carrer a carrer. En aquest nivell, les forces kurdes, menys i amb menys armes, són superiors militarment a IS. Coneixen l'espai i el combat és cos a cos. Els tancs no tenen tant de pes.

2) La coalició internacional va canviar el seu operatiu just dimarts 7 d'octubre. Per primera vegada els bombardeigs van deixar de ser quirúrgics i cap a posicions d'IS sense cap valor o abandonades. Idris Nashen, de Kobanê, ha afirmat a AFP: "La situació ha canviat des de dimarts (7.10.2014), les YPG han forçat IS a replegar-se". En el mateix sentit s'ha expressat Rami Abdel Rahman, director del Syrian Observatory for Human Rights: "Els combatents d'IS s'han retitat per la nit de diferents àrees a l'est de Kobanê i a l'extrem sudoest".

No s'han detectat grans moviments de replegament però IS no ha avançat i avui ha llençat un atac amb un camió bomba suïcida per trencar la resistència. El vehicle ha entrat a Kobanê però ha estat identificat i no ha pogut dur a terme la seva acció. Segons la BBC els EUA són cada cop més disconformes amb l'actitud de Turquia i, tot i que aquesta s'oposa a ajudar a Kobanê, han optat per fer bombardeigs més consistents : en total sis però afectant realment a posicions al front. Si només cinc bombardeigs han ajudat a aturar a IS una acció determinada trencaria el setge immediatament. La comandant de les YPJ Meysa Abdo ha afirmat que "Aquesta nit (dimarts) hem vist els bombardeigs aeris més efectius però arriben una mica tard".

La lleu retirada suposa un alleujament però cap canvi significatiu. IS és dins de Kobanê a dos districtes, li estan arribant reforços des d'Ar-Raqqà (que arriben amb total impunitat). IS ha entrat per la part est després de fer-se amb el control del turó de Mishtenur. Martin Dempsey, comandant de l'operatiu de CENTCOM dels EUA, es mostrava satisfet amb els bombardeigs: "Hem donat allà on hem pogut... Ja no onegen banderes ni es mouen en grups grans com feien. Ja no estableixen centres de comandament centrals que siguin visibles o identificables".
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada