dissabte, 18 d’octubre del 2014

Situació al front després d'una setmana de combats

 
El 16 d'octubre les Yekîneyên Parastinê Gel (Forces de Defensa Popular, YPG) emetien una nota on clarificaven els esdeveniments al front els darrers dies. Des de la ruptura del front, el 15 de setembre, els islamistes d'Islamic State (IS) van avançar de forma continuada ocupant més de 300 poblacions.

El dia 5 d'octubre van llençar una ofensiva per la part est de la ciutat i van ocupar el turó de Mishrentur que dóna accés a la ciutat. En aquests combats va morir en un atac desesperat i suïcida Arîn Mîrkan. El 6 d'octubre entraven a la ciutat. A partir de llavors va començar un combat carrer a carrer i els fonamentalistes van ocupar el 40 % de la ciutat incloent l'ajuntament i la caserna de policia. Donat que les Yekîneyên Parastinê Gel (Forces de Defensa Popular, YPG) van aguantar l'escomesa a bona part dels combats, entre el 10 i el 13 d'octubre els islamistes van optar per llençar quatre atemptats suïcides contra posicions kurdes.

A partir de la nit del 13 d'octubre la situació va fer un tomb. Les forces de la coalició internacional van incrementar notablement els bombardeigs contra posicions dels atacants i, com s'ha confirmat, amb coordenades proporcionades per les Yekîneyên Parastinê Gel (Forces de Defensa Popular, YPG). La nit del 13 les forces kurdes i de l'FSA van contraatacar per l'oest i els fonamentalistes es van retirar. El setge va quedar trencat i la contra ofensiva va arribar fins a Tell Shair, a més de quatre quilòmetres de Kobanê. Aquesta posició havia estat ocupada per IS el 8 d'octubre. Entre el 14 i el 15 d'octubre els avions dels EUA i els seus aliats van realitzar 18 atacs provocant un notable afebliment del setge islamista. El dia 15 les YPG van aprofitar per recuperar territori a l'est de la ciutat. L'objectiu final era recuperar Mishrentur però no fou possible. De fet IS va començar a atacar el pas fronterer entre Kobanê i Turquia a Mürsitpinar.

En aquest marc, el dia 15 d'octubre les YPG de l'altre cantó kurd de Síria, Cizîrê, van trencar la línia defensiva d'IS a Serfent-los recular de forma notable i matant 36 membres del grup islàmic. Lluny quedava, però, arribar a Tall Abyad (Girê Sipî en kurd). El dia 16 YPG atacava la població de Minaze, al sud-oest de Kobanê sense conquerir-lo. En els combats de la darrera setmana IS ha retrocedit dins de Kobanê passant d'ocupar del 40 % al 20 % però mantenint-se a la part est. Ni molt menys ha estat expulsada de la ciutat com afirmen veus optimistes. De fet ahir al vespre els comandaments fonamentalistes van iniciar mobilitzacions per reforçar el setge. De Minbij (a l'oest de Kobanê) va sortir una caravana amb quinze vehicles fortament armats, de Tall Abyad una altra caravana i fins i tot del rocafort d'IS a Ar-raqqà. En canvi les YPG han aconseguit capturar força armament amb la captura de posicions i aquesta és ara la seva única forma de subministrament.

Hores d'ara, doncs, IS continua atacant per l'est amb artilleria. Aquest és el front més feble. Al sud també continuen els combats però les YPG han ocupat posicions d'IS segons la nota del 16 d'octubre. La situació a l'oest és de superioritat kurda i replegament fonamentalista essent el turó de Zorava l'enclau objectiu de l'avanç kurd.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada