dijous, 4 de febrer de 2016

Èxode massiu al nord d'Alep mentre les tropes d'Assad avancen ràpidamentNo per esperada, l'ofensiva des de dilluns al nord de la província d'Alep (Síria), ha estat menys contundent. Tot ha començat amb un intens bombardeig aeri rus: mig miler d'objectius víctimes d'atacs aeris en una de les pitjors campanyes aèries de la guerra civil siriana iniciada el 2011. Tot sobre l'oposició* que combat contra el govern de Baixar al-Assad. L'objectiu principal ha estat aconseguit: l'exèrcit sirià amb el suport de la milícia xiïta Hesbol·là han conquerit les ciutats de Nubol i Zahraa que eren objecte d'un dramàtic setge, per part de l'oposició* des de l'any 2012. Les forces de l'exèrcit han trencat el setge i han avançat encara més cap a Mayer i fins i tot a Kafr Naya. Segons un primer balanç han mort 60 soldats del règim i un centenar d'opositors. De moment aquesta és la població més al nord on han arribat les tropes lleialistes. Tot plegat han provocat:

- un esfondrament del front opositor

- un èxode de refugiats cap a Azaz, cap a la frontera amb Turquia i cap al cantó autònom d'Efrîn. Segons Turquia hi ha 70.000 persones que enfilen cap a la frontera, segons Al Arabiya serien com a mínim 40.000 que convergeixen sobre Al Bab i Kilis. Hores d'ara les fronteres estan tancades a pany i forrellat i una família que ha provat de travessar ha estat assassinada pels guàrdies turcs amb trets al cap.

- Ha quedat tallada la connexió d'Alep amb la resta de territori sota control rebel al nord

Desenes de milers de sirians fugen dels atacs aeris russos i de la possibilitat de tornar a ser governats per Assad

I ara què?
La derrota de l'oposició és prou contundent. Aïllada Alep difícilment podrà mantenir-se el setge sense els recursos que l'oposició rebia per part de Turquia. Abans, però, d'atacar la capital provincial, l'exèrcit sirià té el repte de conquerir Azaz, ara mateix la posició defensiva més important dels opositors al nord d'Alep.

Paral·lelament les YPG han avançat per l'est d'Efrîn conquerint al-Kharba (Khuraybah), Ziyarah i el molí de Faysal. Les tres estan situades just a l'oest de Kafr Naya. En poques hores, doncs, les milícies kurdes i l'exèrcit amb Hesbol·là probablement convergiran.


* Principalment Ahrar al Sham, Islamic Front, Al Nusra Front i Free Syrian Army.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada