diumenge, 12 d’abril del 2015

Amara Botan, una lluitadora exemplar caiguda als 20 anys

Amara Botan, de 20 anys, era una dona combatent kurda que em va portar a fer una passejada amb el fotògraf Asger Ladefoge; vam visitar la línia de front de les Yekîneyên  Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) prop de SerêKaniyê, al nord de Síria. Ella volia mostrar-nos el turó on va ser ferida en la batalla contra combatents de l'Estat Islàmic (Islamic State, IS) l'any passat. Es va asseure en silenci al seient davanter, ens va presentar la música kurda i va conduir a través del terreny devastat per la guerra. Aquesta setmana va morir en combat en la mateixa àrea. Ahir va ser enterrada. El mes passat vaig escriure sobre Amara com a part d'un article de fons sobre la primera línia: 

"... Així és exactament com amb 20 anys d'edat, Amara es va sentir, mentre romania de peu del turó de Tell Boga enfront dels pobles de Rawia, Dahma i Mabrooka controlats per l'IS. Era una nit càlida de juny de 2014. Eren les dues de la matinada. Al principi, ella va veure espurnes de llum, llavors va sentir el so dels vehicles seguits de trets eixordadors. Tell Boga era objecte d'un atac i més de 100 combatents de l'IS van irrompre contra Amara i els altres 19 soldats kurds que muntaven guàrdia aquella nit.


Projectils de morter islàmics van caure sobre el cim d'un turó. Després de diverses hores de lluita Amara havia perdut tres amics. 11 persones van resultar ferides. Hi havia sis soldats kurds que continuaven lluitant contra gairebé un centenar d'enemics quan van rebre l'ordre de retirar-se. Llavors ella va ser colpejada per un morter. A la cama esquerra i la cara. "Vaig buidar dos carregadors sobre un grup de combatents de l'IS que es trobaven en el camí cap al turó. Després vaig pujar pel turó i em vaig posar a cobert a uns 500 metres de distància, on els nostres reforços esperaven. Ells van avançar pel costat sud del turó en una atrevida maniobra, van envoltar als combatents de l'IS i va acabar la batalla ", va dir Amara. 

Ella explica la història de la nit en què va veure la mort cara a cara mentre està en el mateix lloc; al cim del turó Tell Boga. Assenyala els tres pobles que encara es troben sota el control de l'Estat islàmic. El so dels trets s'escoltava de fons. Els combatents de l'IS estaven en moviment. Quan cau la foscor l'atac es convertirà en una veritable guerra. Així és és cada nit.En l'última setmana l'Estat islàmic ha aconseguir conquerir Tal Khanzir (el turó de porc) situat ben a prop. Amara és una de les més experimentades dones de la base. Ha estat soldat des del 2012, quan les YPJ van ser creades i es van fusionar amb YPG ... "

Allan Sorensen, periodista
 Fotos: Asger Ladefoge

Amara Botan va morir en combat el 6 d'abril de 2015. Fou a SerêKaniyê (Rojava, Kurdistan de Síria) als 20 anys al costat de Viyan Peyman que tenia 26 anys.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada