dilluns, 13 d’abril del 2015

Burkan al-Firat aconsegueix conquerir la cimentera de Lafarge després de 2 mesos de setge

L'ofensiva espectacular de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) després de la ruptura del setge de Kobanê (26 de gener) ha anat recuperant unes 300 poblacions del cantó de Kobanê. Malgrat l'èxit indubtable han quedat punts on els islamistes sunnites han ofert una resistència especial. Un d'ells és Sarrin, també a Qara Qawzak i les rodalies de Tell Abyad. Però si algun punt s'ha resistit per evitar el control complet de les milícies kurdes del cantó de Kobanê (l'anterior al 15 de setembre de 2014) ha estat Lafarge.

La cimentera de Lafarge, situada a 55 quilòmetres al sud de la ciutat de Kobanê ha concentrat tots els esforços de l'Estat Islàmic per aturar l'avanç kurd. Tant és així que cal pensar que les tropes de Burkan al-Firat a la cimentera el passat 19 de febrer. Des de llavors les instal·lacions de la companyia internacional s'han convertit en un rocafort dels fonamentalistes. Reforços constants rebuts d'ar-Raqqà i concentració de combatents islamistes han dut a terme una resistència numantina.
Gairebé dos mesos han estat operant les forces de Burkan al-Firat per conquerir la fàbrica. Burkan al-Firat està integrat per les YPJ, les YPG i el Free Syrian Army (FSA, Exèrcit Sirià Lliure). Aquest darrer és integrat per l'oposició essencialment laica al règim d'Al-Àssad. La duresa dels combats ha estat terrible i semblava impossible que les forces aliades es fessin amb el control de la cimentera. Ahir Burkan al-Firat va aconseguir gairebé completar el cercle sobre Lafarge. Hàbilment es va deixar una via al sud per a no tancar del tot el setge. D'aquesta manera es permetia fugir els islamistes tancats a la cimentera. Avui, finalment, les forces kurdes i sirianes han aconseguit conquerir la cimentera i completar la conquesta del sud del cantó de Kobanê. La victòria dóna continuïtat a la zona controlada per les milícies kurdes i l'FSA i acaba amb la bossa que havia quedat en aquest front.

Mapa: @ChuckPfarrer
Foto: @JackShahine

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada