diumenge, 12 d’abril del 2015

Tres kurds de l'Iran, suposats membres del comunista Komalah, condemnats a mort

Saber Sheikh Abdollah, Hossein Osmani i Diako Rasoul Zadeh van ser condemnats a mort el 7 d'abril sota l'acusació de "enemistat contra Déu" pel Tribunal Revolucionari de Mahabad (Kurdistan de l'Iran). Osmani i Rasoul Zadeh van ser detinguts el 3 de març de 2014 i Abdullah 12 dies més tard a Mahabad. Van ser traslladats al centre de detenció de l'oficina d'intel·ligència d'Urmia. Allí van ser torturats per obligar-los a signar una confessió a l'atac amb bomba que es va dur a terme al setembre de 2010 a Mahabad. Segons Teheran són membres de Komalah, un partit polític kurd prohibit a Iran d'orientació comunista. Arran de les tortures patides van acabar signant una confessió i a admetre a un programa de televisió les acusacions. El canal iranià Press TV transmet la confessió gravada d'aquests tres kurds a l'agost de 2014. Malgrat això, ara Osmani, s'ha negat a signar la condemna amb el risc de tornar a ser torturat.
 
Segons el Ministeri d'Intel·ligència iranià, anomenat Etelaat, eren implicats de l'"atac amb bomba Mahabad de 2010" tot i que la guàrdia revolucionària islàmica d'Iran va assegurar el 26 de setembre de 2014 que havia matat trenta activistes relacionats amb el mateix atemptat.

Les tortures es van allargar, al temible centre de detenció d'Urmia, durant gairebé un any sota una forta pressió. En el procés judicial per ser membres de Komalah, iniciat el febrer d'enguany, els tres ciutadans kurds no van tenir accés a un advocat. Hossein Osmani va negar les acusacions i va dir al jutge que havien estat torturats i obligats a confessar. Fins i tot va mostrar les seves cicatrius i les restes de la tortura, però el jutge no prestar cap atenció a la seva súplica. 

Komala és la formació comunista dels kurds iranians. Aquesta ha quedat dividida en tres faccions enfrontades. Una d'elles és Komalah-Kurdistan Organization of the Communist Party és l'hereu del gir de 1983 pel que es va operar l'obertura cap a l'esquerra comunista persa, s'oposa al federalisme.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada