dimecres, 29 d’abril del 2015

Un hospital reobre a Kobanê i un altre en construcció amb MSF

La ciutat de Kobanê comptava amb quatre hospitals: Al Emel, Viyena, Elûş i l'anomenat "Popular". Tots van resultar malmesos durant el setge de quatre mesos que va patir la ciutat kurda de Síria. Tres foren destruïts però el d'Al Emel va quedar dempeus. Un "hospital" provisional de 12 llits s'ha mantingut operatiu per ferits en l'esforç bèl·lic. Arran del retorn de milers de persones a la ciutat a partir de febrer es feia urgent tenir operativa una unitat hospitalària com a mínim. Actualment a Kobanê hi viuen unes 50.000 persones i és insostenible continuar sense hospitals ni ambulàncies. Per això les autoritats de l'autonomia democràtica han demanant de forma insistent un "corredor humanitari" amb la part turca però el govern d'Ankara s'hi nega. Així ho ha demana, una vegada més, Hikmed Ehmed, portaveu del Consell de Salut de Kobanê. 

Foto: ANHA
Dos hospital amb només 25 llits
Segons el periodista Sozdil Eheme de l'Agència Hawar el 7 de març va reobrir l'hospital d'Al Emel. Ara el Ministeri de Salut del Cantó Autònom de Kobanê està treballant en la seva reparació i fent un esforç que el doti d'equips tècnics i mèdics necessaris per a la prestació de serveis de salut a la població. L'hospital rep entre 50 i 60 pacients al dia i pateix de greus problemes, com que no té prou personal mèdic ni especialistes, a més de l'escassetat d'equips tècnics mèdics moderns i desenvolupats. L'escassetat provoca la transferència de molts pacients al Kurdistan del nord. L'hospital pateix una gran manca de medicaments, també. Només té 15 llits. Per tot plegat vam posar en marxa la campanya de recollida de medicaments així com un Coopfunding. La suma de personal sanitari entre l'"hospital" militar i el civil és de 10 metges i 25 infermers/es. La suma de llits 25.

La feina de Metges Sense Fronteres
Metges Sense Fronteres està treballant també en la construcció d'un altre hospital per alleujar la pressió a l'hospital Al Emel. L'organització va començar a construir l'hospital el 19 de març de 2015. L'hospital estarà equipat amb material mèdic en totes les especialitats, i equips mèdics per a casos patològics. Té previst obrir a finals de mes si no hi ha cap entrebanc amb una plantilla inicial de quatre infermeres i dos metges. S'ha escollit una antiga escola de la ciutat doncs l'estat dels altres tres hospitals feia inviable una restauració. De moment tindrà 13 llits. No és molt però suposarà gairebé doblar el nombre dels actuals.

Cristina Torrent

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada