divendres, 24 d’abril del 2015

Cinc dies de combats per Sarrin

El 19 d'abril Burkan al-Firat entrava a la població de Ras al-Ayn Qibil just a l'est de Sarrin i la seva porta. Cal no confondre Ras al-Ayn Qibil amb la població de Ras al-Ayn, al cantó de Cizîrê. Aquesta darrera, anomenada en kurd SerêKaniyê és també escenari de combats patint el setge dels islamistes. Amb Ras al-Ayn Qibil, van ser conquerides altres quatre poblacions: Mitras, Alkane, JolBeg i KolKan.

El dia següent l'avantguarda de les YPG arribava al graner de Sarrin, situat a les afores de la població. Sarrin és el darrer baluard dels fonamentalistes al sud-oest de Kobanê. Començava el que semblava una operació fàcil al haver-se retirat els islamistes de Ras al-Ayn Qibil i haver perdut la cimentera de Lafarge.

El desplegament al voltant del graner va ser completat i es va iniciar l'assalt. Algunes fonts, erròniament, van anunciar la conquesta de la pròpia Sarrin dimarts 22. La realitat era que l'Estat Islàmic va replegar el gruix de les seves forces cap a Sarrin per fer front al gruix central de l'escomesa. Així, van iniciar-se combats a la part nord de la ciutat i algunes unitats van arribar a entrar-hi.

 
La retirada era realment tàctica. Dins el graner van quedar atrinxerats fins a uns 50 franctiradors de l'IS. Emulant el recent exemple de Tikrit o l'oblidat però obert front de Sinjar, els islamistes van esperar l'entrada de les forces de Burkan al-Firat. El graner és immens, similar a la fàbrica de Lafarge de gairebé dos mesos, i un veritable laberint tant en longitud com alçada. És una trampa mortal per les forces aliades kurdo-àrabs.

Per acabar de complicar l'escenari l'IS ha enviat reforços. Tot i que les forces de les YPG, YPJ i FSA envolten Sarrin per tres parts i controlen l'accés oest de la carretera, la part occidental resta en mans de l'IS. Ahir al matí l'IS va enviar reforços des de la veïna Minbij i de Tishrin. Com a mínim dues embarcacions que creuaven el riu Eufrates van ser interceptades per les YPG. Però el gruix dels reforços van arribar a Sarrin i van llençar quatre contraatacs. El primer cap a Mitras on segons membres de l'IS han arribat a les rodalies de la població, tot i que no hi ha hagut combats.

L'atac d'IS vol crear una tenalla. En el primer gràfic, a l'extrem esquerra, hi ha un pont que creua l'Eufrates. Allà van desembarcar ahir un grup de combatents fonamentalistes que van llençar un atac contra Qara Qawzak que, de moment no va aconseguir el seu objectiu. En canvi sí que van aconseguir expulsar Burkan al-Firat de la població de Zerkotek, en el tercer contraatac, accedint al pont situat immediatament més al nord. D'aquesta manera pretenen atacar la reraguarda de les YPG. A part de Zerkotek ha caigut Tell Ahmar. Hores d'ara les YPG proven d'expulsar els atacants amfibis.

A part del graner, la pròpia població de Sarrin, el grup que estaria operant a Mitras i els dos atacs amfibis, l'IS ha avançat per l'est de la ciutat de Sarrin. Aquest quart contraatac es dirigeix cap a la pròpia Ras al-Ayn Qibi de la que parlàvem al principi. Només aquest matí les YPG han tingut vuit baixes mortals. La coalició internacional ha realitat algunes intervencions aèries però no estan essent suficients, ni de lluny, per trencar el gruix de forces que l'IS està concentrant a Sarrin.

Cristina Torrent

Mapa: @ColdKurd
Imatge: Graner de Sarrin

Vídeo del desplegament de Burkan al-Firat el dimarts 22.04.2015


 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada