dimecres, 29 d’abril del 2015

Anuncien la formació d'un partit yezidi a l'Iraq

No té nom, ni programa, però ja ha començat a caminar. El recent conflicte entre Heydar Shesho i el govern regional kurd té una segona conseqüència política. Com ja vam explicar en un article de Marc Español, Shesho fou detingut el 6 d'abril pel govern kurdo-iraquià fa unes setmanes. Arbela exigia “la desarticulació de les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal), la renúncia a la bandera de la resistència yezidi i la submissió dels seus combatents a l’exèrcit peshmerga (dirigit pel govern kurd autònom)”. A priori Shesho hauria acceptat la integració a canvi de ser alliberat vuit dies després.

Shesho rebut a Alemanya per militants yezidi. És el sisè a la dreta.

El primer que ha fet el comandant en cap de les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal) ha estat visitar la comunitat yezidi. Després de debatre-hi ha marxat a Alemanya (té passaport alemany) on fou acollit el passat 22 d'abril per seguidors entusiastes. Alemanya acull la més gran comunitat yezidi. Segons Jindi ja són uns 3.200 els milicians de les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal).

En els debats posteriors a terres germàniques Shesho i Dawud Jindi han acordat amb la comunitat yezidi exiliada l'establiment d'un partit yezidi dirigit a garantir el seu dret a l'autodeterminació dins de les fronteres iraquianes.

Els gairebé 600.000 yezidi es van comprometre a respectar el règim del Kurdistan després de la caiguda del règim de Saddam. Però "va resultar com un terrible fracàs en vista de la política equivocada cap als yezidi", segons els promotors del nou partit. El govern kurd només mira els yezidis com minoria religiosa i aquests denuncien una escassa representació als parlaments d'Arbela i Bagdad o la negació de la celebració dels llocs clau en la seva pròpia zona d'assentament. La retirada precipitada de 10.000 peshmerga, que havien de defensar-los, el passat més d'agost a Sinjar va precipitar la formació d'unitats d'autodefensa. El fet que aquestes ara siguin perseguides pel govern autònom kurd ha derivat en una ruptura.

Qui són els yezidi?0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada