dijous, 30 d’abril del 2015

Barzani visitarà els EUA i exigirà un referèndum a les "zones en disputa" si ha d'ajudar a atacar Mossul

L'actual Kurdistan autònom no inclou totes les part del Kurdistan iraquià. Bona part de la zona sud, formalment, resta sota administració de Bagdad. Malgrat això l'exèrcit iraquià es va retirar d'aquestes zones davant la irrupció de l'Estat Islàmic (IS) el passat estiu. Actualment són les forces kurdes les qui han fet front a l'islamisme radical i és el govern kurd el qui està administrant, per exemple, la regió de Kirkuk.

El president del Kurdistan autònom iraquià, Masud Barzani visitarà aviat els Estats Units per discutir-hi l'amenaça que representa l'Estat Islàmic (IS) i el futur de l'Iraq amb funcionaris nord-americans.
En el seu viatge Barzani du a l'agenda qüestions que actualment impedeixen a l'Iraq d'avançar cap a una major estabilitat política. La lluita contra la IS, l'operació per alliberar Mossul i el futur de la regió del Kurdistan són els principals eixos.  


Barzani vol discutir un possible acord amb els nord-americans pel que fa a les que són conegudes com "zones en disputa" al nord de l'Iraq. Les àrees són un problema no resolt entre el govern central iraquià i el Govern Regional del Kurdistan (GRK). La proposta del govern kurd és clara: aplicar l'article 140 de la constitució iraquiana per dur a terme un referèndum per determinar el futur de les zones actualment en disputa entre Arbela i Bagdad. Així la població decidirà democràticament si aquestes zones són reintegrades formalment al Kurdistan.

Hiwa Sabir, portaveu de la
la Kurdistan Islamic Union (KIU) coneguda popularment per Yekgirtui, ha declarat a BasNews, "El govern iraquià segueix bloquejant l'aplicació del present capítol crucial de la constitució iraquiana entre Bagdad i el Govern Regional del Kurdistan, que havien d'haver finalitzat ja el 2007, els líders kurds exigiran que si els peshmerga han de participar en l'alliberament de Mossul, la implementació de article 140 ha de ser garantida a canvi. Al Mitjà Orient, l'Iraq és crucial per als EUA. Els nord-americans han d'ajudar a resoldre els conflictes entre el govern central de Bagdad i el Govern Regional del Kurdistan. Els EUA veuen això com l'única manera d'afrontar eficaçment l'amenaça està a la regió, per tant, aquesta qüestió serà, sense dubte, una part important de les discussions entre el president Obama i el president Barzani ". La KIU es va incorporar tot just fa un any al govern kurd integrat pel PDK de Barzani i el moviment Gorran. Actualment els islamistes gestionen tres ministeris del govern autònom.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada