dimarts, 7 d’abril del 2015

Mor en combat la cantant i miliciana d'YPJ Viyan Peyman
La cantant de 26 anys era una de les més conegudes milicianes de lesYekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ).


Franctiradora durant el setge de Kobanê

En la seva vessant militar havia destacat com a franctiradora fins al punt que la cadena nord-americana NBC News li va dedicar un reportatge on havia declarat: Com ha dones hem de combatre, colze a colze, amb els nostres companys homes contra l'Estat Islàmic".La miliciana va caure ahir 6 d'abril a la rodalia de SerêKaniyê (cantó de Cizîrê, Kurdistan de Síria) amb la també miliciana Amara Botan que procedia de Dirbesiyê (Rojava). En canvi Peyman era originària de Rojhilat (Kurdistan de l'Iran), concretament de la localitat de Maku a la província de l'Azerbaidjan Oest. El seu veritable nom era Gulîstan Talî Cinganlo però totes les guerrilleres tenen un nom en codi.

Cantant

Peyman era també coneguda com a cantant a capella i recollia cançons kurdes en el front de Kobanê on va resistir tot el setge. Hi ha alguns vídeos de la miliciana cantant a la xarxa com ara la cançó Kobanê:

"Ai mare, pobra de mi!

Avui el meu cor plora, ai quina desgràcia va caure sobre nosaltres!

Avui cantaré sobre la resistència de Kobanê, que sigui un poema recitat pel món i la humanitat, ai mare!

Avui una altra vegada les nostres noies i nois kurds han convertit seus pits en escuts enfront dels tancs i bombes ...

Ai mare, pobra de mi!

Avui m'imagino les mares de Kobanê als carrers plorant, imagino als nens, les nenes, els ancians i les ancianes cridant de dolor i ràbia.

Veig les llàgrimes dels nens de Kobanê com si fossin el riu Eufrates inundant els carrers de Kobanê.

Ai mare, pobra de mi!"
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada