diumenge, 26 d’abril del 2015

Comença l'assalt a Sarrin


La situació al front sud-oest de Kobanê (Rojava, Kurdistan de Síria) ha tornat a fer un gir inesperat. Els darrers dies la iniciativa havia estat de part de la coalició Burkan al-Firat, l'aliança entre les milícies kurdes YPG-YPJ i el Free Syrian Army. La conquesta de Ras al-Ayn Qibil va fer suposar que era possible conquerir el baluard islamista de Sarrin amb un doble moviment militar: avançar des de Ras al-Ayn Qibi, per l'est, i alhora fer-ho des de Qara Qawaz pel nord.

Mentre el primer moviment va arribar a Sarrin el dia 22 el segon va quedar bloquejat al graner. L'assalt iniciat el dia 22 no va aconseguir més que ocupar els suburbis del nord i est. Davant l'arribada de l'avantguarda kurda a Sarrin, l'Estat Islàmic (IS) va fer un contraatac amfibi el dia 24 per tres espais diferents que van creuar l'Eufrates. L'atac sobre Qara Qawaz va quedar estancat. Una segona penetració al sud fou derrotada però els reforços de més al sud, procedents de Minbij, van arribar a Sarrin. El dia 24 el contraatac de l'IS era un fet sobre dos fronts. El primer va expulsar les forces de Burkan al-Firat cap a l'est. Van retrocedir cap a Ras al-Ayn Qibil.
La situació al nord va ser pitjor. Els reforços islamistes van expulsar l'avantguarda kurda de Sarrin fent-la retrocedir de forma clara. En un doble contraatac van arribar a les rodalies del graner i fins i tot amenaçar Mitras. Ahir, però, les YPG van llençar una contraofensiva de gran abast. A darreres hores de la nit havien aconseguit no només aturar l'atac per l'est sinó que tornar a avançar cap a Sarrin. En un segon moviment van encerclar els islamistes des de Mitras i van trencar la seva línia. D'aquesta manera l'IS es va veure obligat a retrocedir en els dos fronts.

Aquest matí les unitats de les YPG arribaven altre cop a Sarrin amb un pas de dansa que ha tingut un alt cost. Els membres de l'IS han començat a publicar els cossos de milicians de les YPG decapitats i de, com a mínim, tres milicianes de les YPJ amb trets al cap, decapitades i calcinades. Hores d'ara Burkan al-Firat ha llençat l'assalt sobre Sarrin. De moment han entrat columnes per l'est i pel nord. Si aconsegueixen convergir dins la ciutat serà possible la seva conquesta.

Vídeo de la contraofensiva de Burkan al-Firat de les darreres hores (Ronahi TV English):

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada