dimecres, 28 de desembre del 2016

Revolució i guerra a a Síria

"El desenvolupament polític és la base del desenvolupament desigual i combinat; tots els dies ve una cosa nova, llavors tots els dies hem de tornar cap enrere per fer teoria, perquè som polítics i el polític és respondre cada dia a situacions noves "
Nahuel Moreno

Sobre guerres i revolucions

A l'hora de comprendre i analitzar una realitat objectiva, un procés revolucionari i / o una guerra, ens enfrontem al repte de saber que res del que està succeint és la repetició d'un altre fet, revolució o guerra succeïda en el passat. Sempre hi ha la temptació de recórrer a les analogies, aquestes solen ser útils fins que posem un signe igual entre l'esdeveniment del passat i el del present. Per aquest motiu, conèixer o haver estudiat d'altres revolucions, triomfants o derrotades, i altres conflagracions bèl·liques pot ajudar a comprendre la present sempre que no posem el còmode signe igual entre elles.

Valgui d'exemple les dues primeres guerres mundials. La primera va ser una clara guerra interimperialista per la conquesta i el saqueig-repartiment del món en disputa pels principals monopolis d'aquestes potències. La segona va ser clarament una guerra entre règims diferents i amb l'existència d'un estat obrer, la Unió Soviètica. Això va portar a una gran confusió en un sector de revolucionaris que, influenciats per l'experiència de la primera guerra mundial, van portar la política de "derrotisme revolucionari" que va ser correcte en la primera, però no així en la segona.

Els maquis francesos o els partisans italians van lluitar contra l'ocupació nazi i no contra l'exèrcit aliat integrat per les principals potències imperialistes en guerra amb l'Alemanya nazi que en aquestes circumstàncies van ser els seus aliats temporals. La diferència fonamental entre una guerra i una altra va ser l'existència de la contrarevolució (el pitjor règim que hagi viscut la humanitat, el nazisme) i també l'existència de l'URSS. La política correcta, a partir que intervé l'URSS en la guerra, era la combinació de la defensa de l'URSS al costat de la defensa del règim democràtic burgès enfront del abominable règim nazi, defensa que es va fer a través de la mobilització i la lluita armada. L'existència d'un règim contrarevolucionari va ser el determinant en la 2ª guerra mundial respecte de la primera.

Podem seguir amb diversos altres exemples, la guerra de Vietnam va ser una guerra revolucionària democràtica antiimperialista, les guerres anticolonials africanes, les revolucions democràtiques conduïdes per la guerrilla (Cuba, Nicaragua). Totes són, pel caràcter de l'època, revolucions objectivament anticapitalistes més enllà dels desitjos de les adreces que l'encapçalaven. Cap d'elles s'ha repetit, totes tenien característiques i diferències específiques que no les igualaven en relació a qualsevol anterior. Des de ja havia similituds però no per això es igualaven.

Les guerres i revolucions posteriors a la caiguda del mur de Berlín i la desfeta de l'estalinisme han portat nous elements i la irrupció de les mobilitzacions revolucionàries de la "primavera àrab" han portat altres nous elements, però totes van tenir un comú denominador: la inexistència d' una direcció revolucionària alternativa.

Anem a veure com s'han combinat en el procés revolucionari i la guerra a Síria tots aquests elements

La complexitat de Síria

Les massives mobilitzacions revolucionàries que van començar a Tunísia el desembre del 2010 després de la immolació del jove universitari i venedor ambulant Mohamed Bouazizi i es van expandir per tot el món àrab i el medi orient, van tenir en principi dos triomfs nets, la caiguda dels règims dictatorials de Ben Ali a Tunísia i de Mubarak a Egipte. Aquests exemples van impulsar també la mobilització democràtica revolucionària de la societat siriana que demanava canvis en el règim de la família Al-Assad.

El rerefons d'aquestes mobilitzacions al món àrab estava foguejat per la crisi econòmica capitalista mundial i l'alça dels preus dels aliments. Això sumat a la desocupació i la corrupció dels règims impulsar la mobilització. El règim dels Al-Assad va arribar al poder mitjançant un cop d'estat el 1970 i va portar al poder a Hafez al-Assad qui va governar 30 anys. L'any 2000 el va succeir el seu fill Bashir. És a dir, més de 40 anys d'un règim que controlava l'economia (60% del PIB és de la família i molt de la resta lligat a alts caps militars) i la societat amb un puny de ferro sota el partit Baas àrab "socialista" que oprimia a més a altres sectors no àrabs, com els kurds als que els impedia parlar el seu idioma i conservar la seva cultura, o també a l'empobrida població sunnita ja que el sector dominant en el règim són alauites aliat de la potència regional xiïta, l'Iran, l' govern iraquià, de majoria xiïta i també de l'organització xiïta libanesa Hezbollah. Els sectors enfrontats al règim, van impulsar la mobilització i l'autoorganització i, amb brutal repressió mitjançant, la resistència armada al règim.

L'alliberament, per part de Bashir Al-Assad, de presos de la germanor musulmana a l'inici de la rebel·lió més la intervenció de la CIA, Turquia, Aràbia, Qatar, etc. finançant i armant l'oposició sunnita, amb 500 milions de dòlars més armament de tota mena, va fer que sobre els embrions d'assemblees i organitzacions naturals que va donar la mobilització s'imposessin les direccions polítiques, i sobretot, militars dels grups jihadistes més reaccionàries com Al-Qaida, després renombrada com Al-Nusra. L'Exèrcit Lliure Sirià (ELS) es va convertir ràpidament en corretja de transmissió de Turquia, Aràbia i l'imperialisme amb un programa completament allunyat de la democràcia i íntimament proper a la xaria més retrògrada, similar a l'aplicada a Aràbia Saudita. Si hi quedaven esbossos de grups revolucionaris democràtics, no van tenir cap pes en l'esdevenir de la guerra en què estaven involucrats.

Alhora, al nord de Síria, la revolució va prendre un altre rumb. Això es va deure a l'existència d'un partit kurd, el Partit de la Unió Democràtica (PYD) qui va dirigir les mobilitzacions i va ocupar els òrgans del govern sirià, creant assemblees populars que van formar a cada poble, ciutat i cantó, 1 propi autogovern on participen diferents partits polítics i organitzacions. Des del principi va formar milícies, les Unitats de defensa del poble (YPG) per defensar-se de l'atac del règim de Bashir Al-Assad. Ràpidament van prendre el control dels Cantons d'Efrîn (al nord-oest), Kobanê (al centre) i Cizire (al nord-est), tots fronterers amb Turquia. El 19 juliol 2012 van proclamar la seva revolució i van elaborar una Carta de Contracte Social que van donar a conèixer a inicis del 2013. La creació de milícies i l'autogovern el converteixen en un estat dins de l'estat Sirià, encara que les intencions de la seva direcció política no sigui la creació d'un altre estat-nació. La Carta del Contracte Social de l'Rojava és la proposta més democràtica en tot el Mig Orient, proposa la democràcia directa del poble mitjançant assemblees, un socialisme comunal (propietat municipal de la terra i dels mitjans de producció amb coopertativas), un desenvolupament ecològic de la explotació de la natura, i un règim d'igualtat de gènere totalment revolucionari en on la dona no compleix un paper qualsevol en la revolució sinó que ÉS lA rEVOLUCIÓ mateixa. Tot tipus d'institució de govern, intermedi o comunal té l'obligació de tenir una doble conducció, amb una dona i un home, com a co-presidents, co-intendents, etc, etc. Com a conseqüència d'això a l'abril del 2013 es van crear les Unitats de Defensa de la Dona (YPJ), milícia exclusivament femenina que va complir un paper excepcional en la posterior defensa de la ciutat de Kobanê i a la resta de la guerra.

Deia que va prendre un altre rumb, ja que el Consell Nacional Sirià d'oposició al règim els exigia unir-se en la lluita contra Damasc. En la seva lectura del programa i mètodes de la direcció de l'ELS i contra la posició fins i tot d'alguns sectors kurds lligats al partit governant i pro-imperialista del Kurdistan iraquià que els exigia el mateix, el PYD va preferir la defensa de la seva revolució en Rojava (en kurd vol dir oest) on viuen aproximadament 3 milions de persones. No hi va haver un acord escrit o una reunió oficial sobre aquest tema, però des del moment en que van consolidar la seva revolució, l'any 2013, el règim es va concentrar en combatre l'ELS que el va tenir en escac a tot Síria Occidental [Una situació similar, si cal l'analogia, es va donar en la 1ª guerra mundial quan els alemanys signen el tractat de Brest Litovsk amb la naixent URSS i porten tot l'exèrcit compromès en el front oriental a combatre en el front occidental. Allà els revolucionaris, no només perquè la pau era una de les consignes amb les que van prendre el poder, sinó perquè necessitaven defensar la revolució, van signar un tractat de pau absolutament desfavorable]. Després en els primers mesos del 2014 sorgeix entrant des de l'Iraq l'autodenominat Estat Islàmic, que s'apodera ràpidament del centre-est de Síria. Si el programa d'Al-Nusra i els caps tribals sunnites era ja retrògrad, el programa de l'Estat Islàmic plantejava un califat al millor estil medieval. Aquesta aberració contrarevolucionària es va apoderar de Mossul (Iraq), amb la base militar que comptava amb centenars de tancs d'última generació i armament pesat, va envair la muntanyes de Shengal, prenent milers de dones yezidies com a esclaves sexuals, totes les seves conquestes va ser sobre la base del terror més sinistre, convertint a nens en soldats, decapitant o cremant vius a tot el que estranger trobessin i llançant als homosexuals des d'edificis de més de 5 pisos. La seva entrada a Síria va ser senzilla, van prendre fàcilment Raqqa i després Palmira. El petroli el venien a Turquia a meitat de preu per la frontera a canvi de suport militar i logístic. Una fabulosa xifra de gairebé 100 milions de dòlars setmanals li va permetre reclutar milers de combatents entre els suburbis àrabs més pobres de les ciutats europees i del nord d'Àfrica. I també, es va guanyar a gairebé el 70% dels militants sunnites més radicalitzats de l'ELS. Quan semblava una potència que no tenia frenar portar milers de combatents, tancs i armes pesada per prendre la ciutat de Kobanê. Kobanê i la Federació Democràtica de Síria. Kobanê es troba a la frontera amb Turquia, propera a les ciutats, al Kurdistan del nord o "Bakur" (Turquia) de Suruç i Urfa, a 30 quilòmetres a l'est del riu Eufrates. En el cantó del mateix nom habitaven mig milió de persones. Quan les assemblees es van fer amb el poder una de les primeres coses que van fer va ser crear 300 cases de la dona. Aquestes cases eren el lloc on les dones aprenien sobre l'opressió masclista, el patriarcat, la història de la revolució neolítica i també aprenien oficis (per poder treballar), la llengua kurda (prohibida pel règim), en fi, sortir del seu opressió familiar i començar una nova vida i participar en política. Les més joves s'unien al YPJ. No per casualitat l'Estat Islàmic es va posar com a primer objectiu prendre Kobanê amb el suport d'un enemic històric dels kurds, el govern turc. Aquesta batalla va durar des de mitjans de setembre del 2014 fins a finals de gener del 2015. Va ser una epopeia comparable a la batalla de Stalingrad o la resistència de Madrid. Les combatents i els combatents van resistir i van expulsar a l'exèrcit de l'Estat Islàmic amb armes lleugeres i algun antitanc. La derrota de l'ISIS va ser tan contundent que des de llavors no va poder recuperar-se i va ser amb els mesos perdent poblats, pobles i ciutats. La presa de Tell Abyad a mitjans del 2015, gairebé a mig camí entre els cantons de Kobanê i Cizire, va permetre la unitat d'aquests cantons i altres ciutats i l'avanç cap a la capital de l'Estat Islàmic a Síria, la ciutat de Raqqa. Gairebé al mateix temps s'iniciava una brutal repressió arrasant ciutats kurdes per part del govern turc a Bakur. El model proposat per la revolució de Rojava, escrit en diversos articles i entrevistes als seus dirigents no pretén construir un estat kurd sinó establir la Carta del Contracte Social a cada país on viu el poble kurd i més, en tot el Mig Orient ja que ells tenen una premissa clau, gairebé trotskista, que el seu model no pot sobreviure en un sol país. Per aquest motiu criden a tots els pobles sirians a seguir aquest model, construint assemblees i les seves pròpies unitats d'auto defensa. Així, un sector de l'ELS anomenat el "volcà de l'Eufrates" es va unir a ells i als pobles de majoria no kurdes que alliberaven s'auto s'organitzaven i creaven la seva pròpia administració i s'unien al model, anomenat "Confederalisme Democràtic". D'conseqüència cap a octubre del 2015 es va constituir la Federació Síria Democràtica (SDD), composada per diverses nacionalitats, ètnies i sense predomini religiós de cap tipus. En la seva declaració de constitució diu "A Síria, no són adequats ni un règim tirànic únic ni la fragmentació dels pobles. Aquests mètodes només poden comportar una infinitat de guerres i massacres. El Federalisme Democràtic és l'única manera de garantir els drets dels pobles en un sistema democràtic unit basat en una visió global clara i en la potència teòrica i intel·lectual de la filosofia del sistema democràtic social. És el sistema de la societat democràtica, basada en la unió voluntària entre els pobles i grups, que viuen en una societat lliure, igualitària i justa. En aquest sistema, les societats són iguals i un grup ètnic o un grup religiós no poden dominar sobre els altres. Les societats conservaran la seva identitat única i la llibertat dins d'aquest sistema. Per tant, el federalisme democràtic és la manera de garantir un futur.

En general repeteix les concepcions de la Carta del Contracte Social i sobre el tema dona és clar: «5. La llibertat de les dones és l'essència del sistema Federal Democràtic. Les dones tenen dret a la igualtat d'oportunitats i la participació i a prendre decisions sobre els seus propis problemes. Les dones també estaran representades per igual en tots els aspectes de la vida social, política i econòmica. S'ha d'aplicar el principi de la copresidència, que es basa en la igualtat entre els sexes en tots els aspectes del sistema sociopolític. Les dones tenen dret a organitzar-se de manera independent en el Sistema Federal Democràtic. "Ídem.

Es constitueix el seu braç armat les "Forces sirianes Democràtiques" (FSD), multiètnica i multicultural. Es constitueix el Consell militar de Manbij per alliberar aquesta ciutat de l'estat islàmic. En tot aquest temps, la principal preocupació dels kurds primer i de la SDF després va ser i és el combat al ISIS. En aquest marc cal assenyalar la política erràtica de l'imperialisme ianqui que crec una coalició per combatre l'ISIS i per aquesta via va donar suport aeri als combatents de l'SDF. També en algunes ocasions ho cap a l'aviació russa que va ser convocada per Bashir Al-Assad per combatre el "terrorisme" que no era propi. La presa de Manbij a finals d'agost del 2016 va ser la gota que Rebalso el got de la desesperació del president turc Erdogan que va prendre la decisió de prendre Yarabulus (Síria), al nord de Manbij abans que la SDF que havia constituït el consell militar de aquesta ciutat fronterera amb Turquia a la vora del riu Eufrates.

Aïllat i acorralat després del fallit cop d'estat en contra de juliol 2016, Erdogan va triar fugir cap endavant portant a la presó els principals dirigents polítics kurds i del HDP (partit democràtic dels pobles, que havia obtingut 60 diputats nacionals en l'elecció de novembre 2015) i realitzant una brutal purga en l'administració pública i la censura i presó a diversos diaris i periodistes opositors. En aquest marc es lliura de peus i mans al govern rus, pactant la retirada dels seus milícies addictes a Alep i voltants però entrant en territori sirià per evitar la unió dels cantons de Afrin i Kobanê, distants uns 80 km un de l'altre. La seva pretensió de posar el seu propi govern a Síria, aliat també a l'Aràbia Saudita, va quedar enrere i s'acontenta amb una transició fins i tot amb la presència de Bashir Al-Assad. És que hi ha alguna cosa pitjor que això i és que es constitueixi un triomf total de la SDF al llarg de la seva frontera sabent el que això significaria per als més de 20 milions de kurds que viuen a Turquia. Per aquests motius la caiguda d'Alep estava a l'ordre del dia.


La caiguda Alep

En aquest marc es dóna la caiguda d'Aleo. Rússia va enviar una flota de més de 10 vaixells que es va passejar per tot Europa per recalar al mediterrani sirià. La seva ofensiva sobre Alep va ser brutal. Referent a això vaig a citar l'activista kurda iraquiana Hawzhin Azeez que va reconstruir i va analitzar la caiguda de la ciutat.

"Per entendre el que està passant ara a Alep necessitem entendre que la ciutat està dividida en dues parts: les àrees sota control del règim - que és l'àrea on encara hi ha discoteques i restaurants i parcs bonics, i on la gent es fotografia freqüentment vivando a Assad mentre apareixen ben vestits, ben alimentats i ben cuidats (i per tant són una evidència de la "bondat" del règim cap al seu poble) i les àrees sota control dels rebels- que són les àrees bombardejades i destruïdes de les que veiem imatges freqüentment. "[Hawzhin]

"Dins d'aquesta àrea, o més precisament en algun lloc entre les dues [nota: al nord d'Alep], hi ha l'àrea del barri de Sheikh Makhsoud, controlada pels kurds (...) Però per entendre qui està cometent quines atrocitats i què està passant en realitat hem de retrocedir per entendre alguna cosa del context i els esdeveniments històrics i militars que han ocorregut: Un gran punt de conflicte entre els rebels i el règim van ser els barris de Nubi i Zahraa - localitats xiïtes (alawitas) al nord-oest de Alepo- que estaven sota la pressió directa dels rebels, que estaven intentant envoltar i massacrar aquestes dues localitats. La política de la identitat és molt important en relació amb això ja que el règim és xiïta-alawita mentre els rebels són musulmans sunnites. Els atacs directes dels rebels contra les localitats xiïtes van resultar en les represàlies del règim en defensa del seu "poble". "Ídem.

"Un mecanisme important de supervivència que Nubi i Zahraa van usar va ser un corredor fins al cantó de Efrin. Els kurds (YPG-YPJ) van mostrar generositat i van proveir a aquestes localitats amb menjar i subministraments permetent-sobreviure, fins que va ser llançada l'operació per "alliberar" Alep per part de les forces del règim. Enfurismats pel suport de les YPG als barris de Zahraa i Nubi els rebels van prendre venjança utilitzant armes químiques en forma reiterada contra els civils kurds de Sheikh Makhsoud. "

"De la mateixa manera, el règim també ha atacat els kurds, recentment a Hasakah i prèviament hi va haver enfrontaments violents a la ciutat de Qamishlo. En Alep, el règim va prendre represàlies contra els kurds usant bombes de barril a Sheikh Makhsoud. "
"La realitat és que els mitjans internacionals estan mostrant que el règim està involucrat en massacres i assassinats de civils. Aquests civils són, freqüentment, encara que no sempre, els que estan aliats amb els grups rebels. Part del gran problema amb els mitjans internacionals és que estan perpetuant un costat de la història, que el règim d'Assad és brutal i està matant civils innocents i, així és, ho està fent. L'altre costat, que no està sent explicat és que els rebels (encara que no necessàriament tota l'oposició siriana, perquè hem de recordar que hi ha múltiples grups diferents, no podem pressuposar que hi ha una homogeneïtat i alguns d'ells volen un canvi democràtic) van ser tan brutals com el règim d'Assad. "Ídem.

"Assad va estar massacrant a la gent i els rebels van estar també massacrant gent i l'única vegada que els dos es van posar d'acord va ser quan estaven atacant als kurds a Sheikh Makhsoud per proveir ajuda humanitària i seguretat indiscriminadament a tots els civils independentment de les seves lleialtats o afiliació "Ídem

"Com a resultat dels combats i la brutalitat tant del règim com dels rebels, per a l'1 ° de desembre estava documentat que 10.000 civils àrabs havien fugit a la zona de Sheikh Makhsoud. Des de llavors milers més van entrar a l'àrea. L'aigua, els medicaments i altres subministraments bàsics els estan sent subministrats via el corredor a Afrin per les FSD que estan als afores d'Alep directament a les YPG a Sheikh Makhsoud. La cortina de silenci mediàtica sobre els àrabs que busquen refugi a Sheikh Makhsoud contínua "Ídem.

I treu la següent conclusió: "Una vegada que els rebels hagin estat destruïts el règim ha dit clarament que va a anar pels kurds, que al seu torn estan ocupats barallant i netejant el país de terroristes de l'ISIS. Al seu torn, a canvi de rebre suport de Rússia, el règim li ha promès [a Putin] grans pous de petroli a l'àrea de Rimelan al cantó de Cizire a Rojava. Una cosa és segura, més massacres han de venir a Idlib ia partir d'allà que Déu ens ajudi a tots si els kurds i el règim amb el suport de l'Iran, la ineptitud nord-americana i la cobdícia russa i el desig de Turquia d'acabar amb els kurds d'una vegada i per sempre, s'enfronten. "Ídem.

L'única cosa que cal dir d'Alep és que la humanitat no tindrà mai llàgrimes suficients per plorar a les víctimes de tant horror. Ni Al-Assad ni els rebels opositors haguessin portat ni portaran pau i democràcia al poble sirià.

Quina és la sortida?

"Rojava is where the veterinary becomes a chief medic, an old woman with lots of children becomes the judge of a people 's court, a housewife becomes a commander in the YPJ (Women' s Defense Units), a young woman becomes the head of an academy - in short, WHERE "everyone is everything". [...] Rojava is where the "ordinary" people become "heroes", and WHERE "heroism" becomes "ordinary". "(Arzu Demir, 2015," Devrimin Rojava Hali ").

La ignorància de la revolució en Rojava no només és exprofés en tots els mitjans de comunicació importants del món, a favor i en contra de Bashir Al-Assad, sinó que també va ser ignorada per gairebé tota l'esquerra mundial. Si avui algun parlés de Síria com la tomba de l'esquerra, hauria d'indicar que va emmalaltir diversos anys enrere de desubicació i abstinència.

Tant l'esquerra burocràtica, vídua del vell estalinisme, agent de Putin i Bashir Al-Assad com l'esquerra que es fa ressò superficialment d'un costat de la guerra mediàtica han ignorat i ignoren en els seus articles, documents i declaració el veritable procés revolucionari a Síria , que existeix i té una direcció i programa (amb el qual podem tenir moltes diferències) que és revolucionari i l'única sortida concreta real, no imaginària, que hi ha per fer la revolució democràtica a Síria, que és anticapitalista i antipatriarcal. I no només per a Síria, és l'oportunitat d'empènyer la mobilització revolucionària en tot Orient Mitjà que obri pas a la lluita pel Socialisme.

Sabent que això pot ser així tota la contrarevolució mundial participa a Síria com en una guerra mundial en les seves fronteres. I tots tenen clar que no poden permetre, cadascun pels seus específics i diferents interessos, que això es segueixi estenent.

No és estrany que l'esquerra-burocràtic-burgesa estalinista vaig actuar d'aquesta manera. Ells estan enfrontats políticament amb l'imperialisme en defensa dels seus propis privilegis, ara al capdavant d'estats burgesos, i no per desenvolupar la revolució mundial. El vergonyós és que sectors importants de l'esquerra revolucionària mundial no hagin analitzat, tret les conclusions i per tant tenir un pla d'acció en solidaritat amb aquesta revolució. A Europa, les restes de la IV internacional i el trotskisme en general fan pena al respecte. Si fossin internacionalistes haguessin fet una campanya continental per formar brigades amb personal sanitari o logístic i fins i tot de combatents o ajuntar fons, medicines, material escolar, joguines o com a mínim anar i conèixer pels seus propis ulls, ja que les distàncies i costos són més permissibles .

Només alguns sectors d'esquerra de variat origen i grups anarquistes s'han incorporat com a brigadistes seguint les millors tradicions de les brigades internacionalistes que van lluitar en la guerra civil espanyola del costat republicà o la brigada "Simón Bolívar" impulsada per Nahuel Moreno que va combatre a Nicaragua en la revolució que va tirar a la dictadura de Somoza en 1979.

Als caiguts d'aquestes brigades, als caiguts de les SDF, de l'YPG i a les heroiques companyes caigudes en combat del YPJ i al poble sirià martiritzat va dedicat aquest article.


Fabio Marucci

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada