dijous, 8 de desembre del 2016

WikiLeaks revela vincles entre el gendre d'Erdogan i la compra de petroli a l'Estat IslàmicEl dilluns 7 de desembre, WikiLeaks va publicar l'arxiu Berat 's Box, que conté documents en què es revela la participació del ministre d'Energia i Recursos Naturals de Turquia, Berat Albayrak, en el comerç de petroli d'aquest país amb l'Estat Islàmic. Albayrak, i no és casualitat, és el gendre del president turc, Recep Tayyip Erdogan.

Powertrans, la caixa negra d'Erdogan

La propietat de PowerTrans és fosca. El capital social de l'empresa ha viatjat pràcticament per tots els continents. Des Istanbul, va passar a Singapur, fins arribar a les Illes Verges. Algunes informacions apunten que el veritable propietari d'PowerTrans és ara l'empresa Calik Holding, darrere de la qual es troba Berat Albayrak.

El govern turc ha atorgat a PowerTrans el monopoli de les importacions i exportacions de petroli. El novembre de 2011, el govern va aprovar una llei que prohibia totes les exportacions i importacions de petroli a través de sòl turc. Uns mesos després, el govern d'Erdogan decidia donar el dret exclusiu per al comerç de petroli a PowerTrans, mentre que una nova llei en 2014 ampliava el monopoli de la companyia fins al 2020.

Diversos dels gairebé 58.000 missatges fets públics confirmen que el ministre d'Energia turc mantenia contactes ininterromputs amb els dirigents de Powertrans -una empresa sospitosa de comprar cru als jihadistes-. La Caixa de Berat inclou 20 gigabytes.

Berat Albayrak, el gendre d'Erdogan... i ministre d'energia des de novembre de 2015

El gendre, el cap del comerç il·legal de petroli


Segons els correus electrònics PowerTrans busca l'opinió Albayrak de cara a triar els moviments futurs de la companyia i l'aprovació d'assumptes com ara l'organigrama, la contractació i salaris. En un dels missatges, Albayrak tracta amb el seu advocat el lloc idoni de negar en públic aquesta connexió i el seu representant legal li va proposar que fes servir la frase "el meu client no té més llaços amb Powertrans", però el polític li va indicar que desitjava que s'afirmés que mai va estar involucrat en l'assumpte.

Malgrat això, 32 missatges corresponen a la programació del funcionament de Powertrans. El gendre d'Erdogan sembla actuar com a conseller delegat oficial de la petroliera PowerTrans, que per llei és l'única empresa autoritzada per dur a terme la importació i exportació de petroli des de i cap Turquía. Així, el gendre d'Erdogan enviava ordres a Betul Yilmaz, un supervisor del personal d'aquesta companyia a la consultora Calık Holding.

Erdogan, principal beneficiari de la guerra a Síria i l'Iraq


La justícia turca ha prohibit la difusió d'aquests missatges, que en primer lloc va anunciar el grup Red Hack, hackers de l'esquerra turca. La filtració de WikiLeaks ratifica ara aquestes acusacions. El viceministre de Defensa rus, Anatoli Antonov, va xifrar "els ingressos per la venda de petroli -uns 2.000 milions de dòlars- és una de les més importants fonts de (finançament de) les activitats dels terroristes a Síria. El principal consumidor d'aquest petroli robat als seus legítims propietaris a Síria i l'Iraq és Turquia. " Antonov va acusar a la família d'Erdogan se ser la principal beneficiada d'aquest mercat.

Una investigació duta a terme pel Ministeri d'Afers Exteriors noruec, arribava a la mateixa conclusió que la intel·ligència russa: el petroli es transporta des de les zones controlades per Daesh fins a Turquia, on es ven a preus baixos. El Washington Post hi va aportar proves amb fotografies via satèl·lit. Els missatges electrònics de Albayrak filtrats per WikiLeaks no només ho confirmen, sinó també les informacions de desenes de mitjans de comunicació internacionals, que insinuaven la implicació turca amb el contraband de petroli.

Trolls, a sou, de les xarxes socials

Els correus electrònics mostren que el Partit de la Justícia i Desenvolupament (AKP), formació d'Erdogan, va crear dos equips per inserir la seva pròpia propaganda a les plataformes de mitjans socials. Un dels equips estava format per programadors, dissenyadors gràfics, guionistes i dos experts en guerra psicològica i un altre més gran va crear comptes de Twitter que reben i difonen missatges a favor d'Erdogan en les xarxes socials. Els qui denunciem a Erdogan i les seves pràctiques els hem patit.

Informe KurdisCat: Les 25 evidències de l’ajuda del govern turc a IS en el setge a Kobanê

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada