dijous, 15 de desembre del 2016

Iraq preveu finançar una milícia molt propera al PKKEl pressupost de 2.017 de l'Iraq inclou una partida de suport a les Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal).

Qui són les YBŞ?

La milícia yezidi va ser creada per les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) l'estiu de 2015 com a forma d'autodefensa davant l'atac de l'Estat Islàmic a Sinjar i la retirada dels peshmerga del govern kurd. Ha acabat consolidant-se com una força amb notable arrelament local i més de 2.000 Voluntaris. Les Yekinêyen Jinên Şengalê (Unidades de Mujeres de Shengal, YJŞ) en són la seva branca femenina.

Armes i sou

Segons el diari turc Daily Sabah, afí al govern, Bagdad destinarà 22 milions de dòlars a les YBŞ. A més li aportarà 8.000 rifles d'infanteria i 400 armes mitjanes segons el també pro governamental Yeni Safak. La partida seria la compensació del govern iraquià a la milícia kurda que ha aconseguit mantenir a ratlla l'Estat Islàmic a Shengal. Actualment els milicians de les  YBŞ cobrarien uns 580 dòlars per aquesta tasca. Això permet a l'exèrcit iraquià destinar les seves forces a d'altres fronts.Una aliança que ha funcionat a Mossul

YBŞ ha actuat al front de Mossul ajudant als paramilitars xiïtes d'Hashd al-Shaabi a la batalla de Tell Afar. Aquests grups han rebut, també, el reconeixement de Bagdad i els seus 80.000 membres reben finançament públic per estar combatent l'Estat Islàmic. Segons la premsa turca, el darrer any les YBŞ han rebut 38 milions de dòlars en armament però la xifra sembla notablement inflada.

Erdogan ridiculitzat i enervat

El fet que les YBŞ siguin una organització germana del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK)"és considerat per Ankatara com un intent de l'Iraq per a legalitzar el PKK". Aquest fet unit a l'oposició frontal de la participació turca a la batalla de Bashiqa ha enervat Erdogan. Haidar al-Abadi, primer ministre iraquià, va evitar que Ankara participés a l'operatiu i va deixar en ridícul a Erdogan que va afirmar que tenia un pla B per fer-ho. Ni pla A ni pla B, Turquia no ha pogut participar de cap manera en l'operatiu de Mossul. A més, l'aliança entre l'exèrcit, els paramilitars d'Hashd i les forces peshmerga ha funcionat sense problemes.
 
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada