divendres, 3 de març del 2017

El PDK afirma que van ser els peshmerga els atacats pel PKK

El ministeri dels peshmerga ha fet pública una nota en aquest sentit. Segons aquesta, la milícia yezidi ha dut a terme l'atac quan unitats peshmerga feien un canvi de guàrdia a Sinunê, prop de Khanasor. El ministeri, governat pel Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), dirigit per Masud Barzani, afirma que “els peshmerga poden fer els canvis de guàrdia i posicions que vulguin en el seu territori”. El problema, però, és que la regió yezidi no forma part de la Regió del Kurdistan autònom, que només aplega una part del Kurdistan històric. Formalment està sota administració del govern iraquià però aquest fa anys que ha abandonat la zona a la seva sort.

Segons la reconstrucció dels fets, a dos quarts de set de la matinada han començat els xocs encara sense balanç clar. El PDK acusa al PKK d'haver-los iniciat. Una de les proves és que dos periodistes afins al PKK estaven a primera línia de foc en iniciar-se l'intercanvi de trets pel que estaven avisats. Una d'elles està essent operada amb ferides de gravetat.

Independentment de qui ha fet el primer tret, ahir forces peshmerga afins al PDK van concentrar-se a la zona sota control de la milícia YBS, propera al PKK. Sense motiu aparent i amb ostentació de força mostrant un gran convoi de vehicles prop de la frontera. A només 40 quilòmetres hi ha la ciutat siriana d'Al Hawl, defensada per les YPG/YPJ. El fet que els 500 peshmerga concentrats fossin de la unitat coneguda com a Roj Peshmerga va encendre els ànims. De fet, un dispositiu tan ampli desmenteix la tesi del ministeri d'un simple "canvi de guàrdia".

Roj Peshmerga està formada per kurds sirians de Rojava que van fugir de Síria i van creuar cap a l'Iraq. Acollits pel PDK, la seva unitat policial, Zerevani, els va formar militarment i armar pel que la seva aproximació a la frontera feia tèmer una incursió cap a Síria. Aquesta opció ha estat defensada pel govern turc per tal d'afeblir a les YPG/YPJ. Per a evitar-ho hauria estat possible que la milícia yezidi hagués intervingut.

Avui hi ha hagut una reunió entre representants del PDK i del PKK a Sinjar sense resultat. El PDK acusa al PKK de creuar materials pel pas fronterer escenari dels combats a Khanasor. D'altra banda un grup de persones ha cremat la seu del Consell Nacional Kurd de Síria (ENKS) i del Partit Democràtic del Kurdistan Sirià (PDKS), pròxims al PDK iraquià, a Qamixli. Finalment el partit de l'oposició Gorran, amb dos grups no parlamentaris, ha acusat al PDK per haver provocat el conflicte.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada