divendres, 24 de març del 2017

La policia turca deté un internacionalista basc al Kurdistan

La Delegació internacionalista d'Euskal Herria al Kurdistan volem denunciar la detenció per part de la TEM, la policia antiterrorista turca, del nostre company Eduardo Izarzugaza.

La brigada basca, acompanyada de dos companys de la delegació catalana, un altre company de la delegació italiana i un company de la delegació colombiana, ha estat retinguda, durant dues hores, mentre tornàvem de Lice a Amed (Diyarbakir). Finalment, la Policia Turca ha decidit enviar al nostre company a les dependències policials del TEM on podria romandre detingut durant 5 dies detingut i sota règim d'incomunicació.

Les delegacions som al Kurdistan convidades a participar en el Newroz, la festa nacional Kurda. Aquest any, aquesta important celebració, es produeix tres setmanes abans d'un referèndum en el qual Erdogan intenta aprovar una reforma autoritària de la constitució i el vot Kurd és clau per tombar aquesta proposta. Per això, la tensió política dins i fora de Turquia augmenta cada dia.

La nostra visita a Lice estava motivada pels esdeveniments que històricament han tingut lloc en aquesta ciutat. Lice va ser una de les ciutats kurdes que durant els anys 90 va patir la violència i la repressió més brutal per part de l'Exèrcit Turc. Recentment, el Govern d'Erdogan, després de les declaracions d'Autogovern de molts districtes i ciutats del Kurdistan on el DBP governava, ha segrestat les municipalitats i ha procedit a la detenció i empresonament de moltes persones vinculades als ajuntaments i als moviments pro kurds. Per si això no fos poc, en els últims 15 dies la ciutat de Lice ha estat assetjada per un operatiu de 10.000 militars, emmarcat en la política generalitzada de repressió al moviment polític Kurd.

Donades les circumstàncies, la delegació d'Euskal Herria al Kurdistan vol denunciar la detenció arbitrària del nostre company i exigim la seva immediata posada en llibertat. Així mateix, volem mostrar el nostre suport i solidaritat a l'exemplar lluita del poble Kurd i assenyalar a l'Estat Turc i la seva política antidemocràtica i colonialista com a responsable dels esdeveniments que durant els últims anys tantes vides s'han cobrat ja tantes persones militants i solidàries amb la causa Kurda manté a la presó en condicions que vulneren els seus drets més bàsics.

Abans de res, cal tenir en compte que Turquia es troba en aquest moment sota un estat d'excepció i que mentre el nostre company no estigui al carrer o en un avió camí a casa no ens podem relaxar.

Eduardo Askatu!

Gora Herri Kurduen Borroka!

Biji Kurdistan!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada