dimecres, 29 de març del 2017

Guerra de banderes a Kirkuk (Kurdistan de l'Iraq)

El 28 de març el consell provincial de Kirkuk va aprovar hissar la bandera kurda als edificis institucionals. Kirkuk és una ciutat històricament kurda, però ha acollit quantiosos contingents àrabs i turcmans. Part de la població àrab va donar suport a la mesura però la minoria turcmana i una facció àrab s'hi han oposat. Els primers han començat a penjar pancartes i banderes amb la mitja lluna blanca i el fons blau cel pels barris on són majoria. No hi ha faltat el govern turc que ha criticat que es col·loqui "la bandera del territori kurd" a la ciutat iraquiana. Ankara ha arribat a amenaçar el govern central iraquià si permet la hissada. Aquesta, però, ja s'ha fet. La mesura s'ha implementat immediatament.

Aprovació de la mesura (28.03.2017)

La bandera ja ha estat hissada al costat de l'iraquiana

El secretari general de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), formació que governa Kirkuk, ha afirmat que estava "satisfet" amb la mesura. Centenars de kurds han mort per defensar Kirkuk de l'Estat Islàmic, els turcmans es van negar a agafar les armes per fer-ho i els àrabs es van dividir entre els qui es van incorporar al grup islamista, els qui van donar suport als kurds o els neutrals. La part kurda creu que és de justícia penjar la bandera per la que han mort la majoria de defensors de Kirkuk. Els diputats Salar Mahmud i Goran Azad, han presentat una iniciativa per la que el parlament kurd es reuneixi a la ciutat del sud.Uns centenars de turcmans han protestat contra la bandera kurda (29.03.2017)

El promotor de la mesura sobre la bandera és el governador local, el doctor Najmaldin Karim protagonista de diverses iniciatives per a reconèixer la vitalitat cultural local com ara ser el primer en celebrar oficialment el Nadal de la comunitat assíria. El president del Kurdistan iraquià, Masud Barzani, ha fet un comunicat avui on afirma que la decisió del Consell és "legal". "Fins i tot després de la caiguda del règim iraquià anterior, el 2003, especialment arran de l'emergència del Daesh, la bandera kurda ha estat present a Kirkuk. És la mateixa bandera que ha protegir Kirkuk de l'amenaça i els atacs dels terroristes".

Per a saber-ne més:
- Contextualiztació de Kirkuk per Paula Ericsson
Kirkuk Governor and Flag Crisis per ORSAM (anglès)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada