dijous, 30 de març del 2017

Erdogan enfonsa la lira turca


Les constants tensions, repressions i derives autoritàries del president de Turquia estan enfonsant la seva moneda. Ja ningú hi confia. Quan Recep Tayyip va accedir al càrrec un dòlar valia 1,6 lires turques. l'or estava a 28 lires i el litre de benzina a 1,64. L'economia turca era forta. El polític conservador la va reforçar encara més i, per uns anys, Turquia semblava poder accedir a un benestar considerable.

Des de fa uns tres anys Erdogan ha entrat en una espiral de melagomania islamista sense precedents. S'ha cregut, de debò, ser el cabdill salvador de l'islam sunnita i ha abocat tots els esforços en ser-ho. Per això li calia depurar, erosionar, la societat turca. Però s'ha passat de frenada i ha acabat erosionant greument l'economia. L'or val 215 lires front les 28 de 2003. La benzina
ha triplicat el preu i val 4,84/litre i la moneda, literalment s'ha enfonsat. La lira ha tocat fons i un dòlar costa 3,4078 lires front l'1,6 de 2002.

Arran del suposat cop d'estat Erdogan s'ha apropiat de 496 empreses turques acusant-les d'estar gestionades per colpistes. Suposadament han passat a mans de l'estat però Recep Tayyip ha identificat l'estat turc i l'islam sunnita amb ell pel que la seva gestió és gairebé personal, i ineficient. La situació és tal que el govern ha anunciat aquesta setmana que atorgarà la ciutadania turca a qui inverteixi a Turquia. Els inversors escapen d'un país on la teva empresa pot ser expropiada amb la simple acusació de ser seguidor del clergue Gülen o de ser colpista o kurd.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada