dimarts, 7 de març del 2017

L'administració de Rojava veu la fi del túnel del bloqueig econòmic


L'administració kurda portat al nord-est de Síria, afirma que l'obertura d'un nou corredor a la part oest controlada pel govern, marca un gran avanç econòmic de la seva comunitat autònoma que ha estat sota "estat de setge" per parts hostils.

Abdul Karim Saroukhan, cap de l'administració kurda, també va advertir que Turquia corria el risc d'ignició d'una nova guerra al nord, on Ankara i els seus aliats rebels sirians s'han compromès a marxar sobre una ciutat en poder de grups aliats als kurds.

Els grups kurds sirians i els seus aliats són un dels principals actors en el conflicte al nord de Síria. La seva influència creixent ha donat lloc a la intervenció militar directa per part de Turquia, que els veu com una amenaça a la seva seguretat nacional.

Les seves relacions amb el govern central de Síria, tot i l'enemistat històrica, són més matisades. S'han mantingut al marge de la confrontació durant els sis anys de guerra i els seus crítics, en particular, els rebels que lluiten contra el president Bashar al-Assad. diuen que han cooperat en ocasions contra els enemics comuns. Les YPG ho neguen.

La guerra al nord de Síria s'ha accelerat  les últimes setmanes amb l'exèrcit sirià recolzat per Rússia llançant una ofensiva contra l'Estat Islàmic a la mateixa zona. Aquesta setmana, l'exèrcit va arribar a territori que sota el domini dels grups kurds per primera vegada des de l'inici del conflicte.

"L'obertura d'un corredor entre nosaltres i Alep tindrà un gran impacte positiu", diu Abdul Karim Saroukhan, el cap de l'administració kurda al nord-est. "És com una artèria que alimentarà part del cos sirià", va dir a Reuters en una entrevista.

Obre la perspectiva d'un gran impuls a una regió que és la llar de les zones agrícoles i rics jaciments de petroli, però que té poca indústria manufacturera. La regió kurda de Síria limita al nord amb Turquia i a l'est amb el govern kurd del nord de l'Iraq. Tots dos són hostils a les YPG, la principal milícia kurda de Síria. Turquia considera les YPG com una extensió del Partit de Treballadors del Kurdistan (PKK), que està lliurant una insurgència a Turquia. Estat Islàmic controla la seva banda les zones del sud.

Nova oportunitat pel comerç
Els avenços del govern sirià a les zones rurals a l'est d'Alep havien donat lloc a tensions amb les YPG en algunes àrees. Vam preguntar-li si hi va haver contactes amb Damasc sobre el comerç, va dir que no n'hi havia cap i que aquesta conversa era prematura. Però va veure la perspectiva del comerç privat amb Alep, Homs i altres ciutats controlades pel govern. "Les nostres expectatives són que podem arribar a una entesa amb tots en les altres províncies", va dir Saroukhan, responsable de la major de les tres administracions kurdes al nord de Síria.

Les persones al nord-est de Síria - kurds, àrabs i altres grups - tenen necessitat, particularment, de medicines i materials de construcció per reconstruir la regió destruïda arran  del conflicte d'YPG Estat islàmic.

El nord-est de Síria podria, a la vegada, vendre la producció agrícola excedent a altres parts del país, malgrat que, per la manca de pluges, Saroukhan va dir que no hi hauria de blat per a la venda en aquesta temporada.

També va dir que la producció d'oli sobrant de la regió estava buscant "sortides, camins, passos" a altres parts de Síria; descriu la zona com el "pou de petroli que ha subministrat a Síria durant 65 anys" i que "podem cooperar" en aquest sentit .Va afegir que mentre que el petroli estava sota la protecció de les YPG, era un recurs estatal i havia de ser determinat en una solució definitiva a la crisi de Síria.

YPG i milícies aliades són el principal soci dels Estats Units en la guerra que es lliura contra Estat Islàmic a Síria, tot i que Washington no és compatible amb el projecte polític dels grups kurds.
El principal partit kurd sirià, el PYD, i els seus aliats estan tractant d'aprofundir la seva autonomia al nord de Síria a través de l'establiment d'un nou sistema de govern. Diuen que no busquen un país independent.

Saroukhan va dir que Turquia tenia por del "model democràtic" establert al nord de Síria i estava tractant de bloquejar-la. Va dir que tot i que l'administració liderada pels kurds volia tenir a Turquia com un veí, Ankara estava fent amenaces i ocupant territori sirià. "Si Turquia continua d'aquesta manera, en aquest ordre d'idees, serà el començament d'una nova guerra a Síria, al nord", va dir.

Turquia ha dit que el pròxim objectiu de la seva campanya al nord de Síria serà la ciutat de Manbij, que va ser capturada d'Estat Islàmic de l'any passat per una aliança, recolzada per EUA, de les milícies que inclouen les YPG. Saroukhan va dir que l'aliança coneguda com les Forces Democràtiques de Síria estava disposat a enviar reforços allà si calia. "No vam a permetre l'entrada de qualsevol altra força a aquesta ciutat", ha dit.

Text i fotografies: Reuters

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada