dissabte, 25 de març del 2017

Erdogan està enfonsant l'economia turca


S'acumulen les males notícies per l'economia turca. Notícies directament vinculades a la pèssima gestió del govern de R.T. Erdogan més centrat en un expansionisme imperialista neo otomà i la imposició de la religió a la societat que del creixement econòmic. Segons la publicació econòmica turca Para Analiz, la inversió estrangera a Turquia s'ha esfondrat en el més de gener un 46,8 %. Al capdavall és normal: invertiria vostè en un estat on, arbitràriament, les empreses són expropiades ? Només cal que el dit d'Erdogan assenyali una empresa o un banc, una escola o un funcionari i l'acusi d'haver col·laborat amb el suposat cop que només va fer que enfortir el propi Erdogan. Una vegada assenyada l'entitat o persona la primera és expropiada i la segona acomiadada de la feina en el millor dels casos o empresonada en el pitjors.

Per tot plegat, el sector bancari turc passa pels seus pitjors moments. Moody's ha rebaixat la qualificació de fins a 14 entitats bancàries turques aquesta setmana. Les ha passat d'estables a negatives. El règim d'Erdogan s'ha afanyat a acusar a la conspiració mundial dels fets però l'economia no entén gaire de conspiracions i el diner és poruc. Els diners a Turquia, avui, no tenen cap estabilitat. La lira turca du mesos en un estat catatònic i s'ha quedat sense valor al mercat de divises. Només una dada pot donar una visió clara del que està passant i qui és el culpable.

Erdogan i la seva cohort s'han apropiat de 496 empreses turques expropiant-les des del cop d'estat. El nepotisme familiar, amb el seu cunyat al capdavant del ministeri d'energia o el seu altre cunyat al capdavant del monopoli Petrobras deixen poc marge a una economia que, al capdavall, serà el fang que enfonsi el suposat gegant Erdogan. Una farsa imperialista turca, genocida, islamista i autoritària que oblida que, sense economia, la política va coixa. O no va.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada