divendres, 23 de febrer del 2018

Mercenaris russos que lluiten només per diners, la cara oculta dels grups assadistes de Síria

Els obscurs fets del 8 de febrer, quan mig miler d'assadistes van atacar les Forces Democràtiques Sirianes (Syrian Democratic Forces, SDF) al nord de Deir ez Zor van deixar nombrosos interrogants. Aquests van augmentar quan, en la resposta de la coalició internacional en la lluita contra l'Estat Islàmic, els atacants van retirar-se deixant cossos de civils russos armats fins les dents però no formant part de l'exèrcit regular. L'incident ha aclarit com aquests mercenaris, a vegades usant el nom d'ISIS Hunters, actuen per diners i botí a Síria reclutats per un dels homes més propers a Vladímir Putin, l'oligarca Ievgeni Prigozhin, en zones pobres. De fet el Washington Post apunta que Prigozhin va organitzar l'atac contra les SDF amb coneixement previ de Putin.

Ievgeni Prigozhin, el gran beneficiat de l'enviament de civils a lluitar per diners i botí, a Síria

El Grup Wagner: aquests són els mercenaris russos que combaten a Síria

Rússia no ho reconeix, però segons activistes opositors que investiguen des de fa quatre anys la participació de mercenaris en les guerres d'Ucraïna i Síriacentenars de russos integrats en les files de l'anomenat Grup Wagner combaten al costat de les tropes governamentals sirianes.
"Hem confirmat que almenys quatre ciutadans russos van morir el 7 de febrer a la província siriana de Deir ez-Zor", va dir a Efe Ruslan Levíev, director del Conflict Intelligence Team (CIT), un grup que investiga des del 2014 la cara oculta de les campanyes militars russes, primer a Ucraïna i ara a Síria. La mort dels quatre combatents, que figuren amb noms i cognoms a la investigació, ha sigut confirmada per altres mitjans locals, que de seguida es van fer ressò de la denúncia.

Coordinats amb el Ministeri de Defensa

Segons els activistes, aquests mercenaris eren membres d'una companyia militar privada anomenada Wagner, que té una base d'entrenament al sud de Rússia i que coordina les seves operacions amb el Ministeri de Defensa.
Tot apunta que van perdre la vida durant el bombardeig que van llançar els Estats Units contra milícies aliades del règim de Baixar al-Assad que van entrar en combat amb les Forces de Síria Democràtica, una aliança liderada pels kurds i recolzada per Washington.
"Ens segueixen arribant nous noms de contractistes russos morts en aquell bombardeig, i creiem que, quan es confirmi, estarem parlant d'una trentena de mercenaris russos morts en aquell bombardeig", va advertir Levíev.
El Kremlin s'ha vist obligat a reaccionar a la notícia després que el veterà opositor Grigori Iavlinski, candidat a la presidència de Rússia en els comicis del mes que ve, exigís investigar la suposada mort de ciutadans russos a Síria.

Sense resposta de Defensa

"Només operem amb dades de militars de les Forces Armades de Rússia que participen en l'operació en suport de l'Exèrcit sirià", ha dit avui el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que ha recomanat a la premsa dirigir-se al Ministeri de Defensa. Efe ha demanat a la cartera militar russa un comentari sobre les denúncies del CIT, però no ha obtingut cap resposta. En declaracions a altres mitjans, el ministeri va afirmar que no hi havia militars russos a la zona del bombardeig i va assegurar que els milicians pro Assad actuaven pel seu compte.

Almenys 250 caiguts en combat

Levíev i els seus col·legues calculen que almenys 250 mercenaris russos han mort en combats a Síria des del 2015, mentre que el nombre de baixes oficials entre les forces regulars russes a penes s'acosta al mig centenar des que Moscou va posar en marxa la seva operació militar al país àrab.
"Tots els mercenaris russos que combaten del costat de Rússia pertanyen al Grup Wagner. Encara que l'anomenen companyia militar privada, en realitat es tracta d'una unitat creada i finançada pel Govern rus", va denunciar l'activista.
El CIT assegura que té proves per llançar acusacions tan greus, però la veritat és que la seva principal carta són els comentaris privats a les xarxes socials, inclosos els d'amics i familiars de ciutadans russos morts a Síria.
El Grup Wagner "comparteix base amb la Desena Brigada de les Forces Especials del Servei d'Intel·ligència Militar (GRU, en les seves sigles en rus), aquarterada a la regió de Krasnodar", al sud de Rússia, va explicar Levíev.

Condecoracions estatals

"Els nostres activistes i investigadors d'altres mitjans, entre ells del diari Fontanka (Sant Petersburg), han anat a aquella caserna i els soldats els han reconegut que el Wagner té la seva base allà", va apuntar.
També va assegurar que membres d'aquella unitat tenen condecoracions estatals i va recordar que el presumpte cap del grup, el subcoronel Dmitri Urkin, va ser condecorat al Kremlin pel mateix president rus, Vladímir Putin.
Aconseguir informació veraç sobre els mercenaris morts en combat no és fàcil, i per això els activistes recorren a tècniques "poc ètiques" per confirmar dades que aconsegueixen sobretot en fòrums i xarxes socials, on segueixen les pàgines de grups patriòtics, militars i de veterans de guerra, entre altres.
"Truquem als familiars i amics dels caiguts. Ens fem passar pels seus amics per confirmar la seva mort a Síria i les circumstàncies en què van anar al país àrab", va reconèixer Levíev.
El CIT -amb seu a Moscou i integrat per activistes polítics pròxims a l'oposició extraparlamentària russa, inclòs el líder opositor Aleksei Navalni- també manté comunicació amb fonts a diferents unitats militars russes i també a Síria.
La legislació russa prohibeix les companyies militars privades, però un diputat oficialista va anunciar fa menys d'un mes que treballa en un projecte de llei per permetre la seva creació i activitat en zones de conflicte.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada