diumenge, 25 de febrer del 2018

Salih Muslim detingut a Txèquia

El qui va ser màxim dirigent de Rojava, Salih Muslim ha estat arrestat a Praga. Turquia ha presentat al govern txec una petició i la policia va envoltar l'hotel de la capital on era i el va segrestar. Muslim va visitar Catalunya el juliol de 2014 quan les forces de Rojava lluitaven contra l'Estat Islàmic.


Salih Muslim Muhammad és el líder del Partit de la Unió Democràtica, un partit sirià afiliat al Partit dels Treballadors del Kurdistan. És també el coordinador de diputats del Comitè Nacional de Coordinació per el Canvi Democràtic. Es va començar a implicar en el moviment kurd durant la dècada dels 70 del segle XX quan estava estudiant enginyeria a la Universitat Tecnològica d'Istanbul i sota la influència de la lluita de Mustafa Barzani contra el govern de l'Iraq, el fracàs del qual el va esperonar a una actitud més activa. En acabar la universitat va treballar com a enginyer a l'Aràbia Saudita abans del seu retorn a Síria durant la dècada dels anys 90.

L'any 1998 es va afliar al Partit Democràtic del Kurdistan de Síria, la branca siriana del Partit Democràtic del Kurdistan. L'any 2003 el deixaria, desil·lusionat pel fracàs del partit en assolir els seus objectius, i s'uniria a la nova formació Partit de la Unió Democràtica (PYD) convertint-se en membre del seu Consell Executiu. L'any 2010 seria escollit cap del partit. Aquell mateix any, després que ell i la seva esposa fossin empresonats a Síria, fugiria a un camp de la Unió Patriòtica del Kurdistan (PUK) a l'Iraq. Tanmateix, en iniciar-se la revolta contra Baixar al-Àssad retornaria a Qamishli al març de 2011. Durant una entrevista amb el periodista de BBC News Orla Guerin l'agost de 2012, afirmava que havia estat entrant i sortint de la presó anualment des de 2003 sota govern de Baixar al-Àssad.

Muslim va perdre un fill l'any 2013, en la defensa de la ciutat de Tell Abyad, recentment reconquerida per la milícia kurda. Les YPG van ser promogudes pel seu partit com a grup d'autodefensa l'any 2011. Va dirigir el PYD fins el setembre de 2017 quan el 7è congrés de la formació kurda va escollir una nova direcció. Actualment desenvolupa les tasques de responsable d'exteriors del Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem), principal moviment cívic de Rojava (Kurdistan sirià).

Per a saber-ne més: 
Visita de Salih Muslim a Catalunya
- Entrevista a Salih Muslim
- Entrevista a Salih Muslim (àudio)
- Entrevista de Vilaweb a Salih Muslim
- La presidenta del Parlament Núria Gispert rep Salih Muslim
- Repercussió a la premsa catalana de la visita de Salih Muslim
- Els partits kurds de Síria
- Qui és el PYD ?
- Salih Muslim descarta crear un estat kurd

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada