dimarts, 6 de febrer del 2018

Turquia desposseeix un altre diputat kurd i ja en van 7


La majoria dels legisladors del Parlament turc han votat avui dimarts a favor de desposseir a un diputat de l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble), Ferhat Encu, del seu lloc electe per "propaganda terrorista". Amb l'expulsió d'Encu, que representa a la província kurda de Sirnak, el nombre de legisladors de l'HDP expulsats de l'assemblea turca ja és de set.

Purga de diputats/des de l'HDP

El juny de 2017, un tribunal penal turc a Sirnak va lliurar una pena de presó de quatre anys i set mesos per a Encu. Un tribunal d'apel·lacions va confirmar la sentència fa dos mesos. Els fiscals demanaven fins a 22 anys d'empresonament per a Encu en càrrecs de "pertànyer a un grup terrorista i disseminar propaganda en nom d'ella".

Els copresidents de l'HDP, Selahattin Demirtas, Figen Yuksekdag i altres nou legisladors foren arrestats pel règim el novembre de 2016.

Encu odiat per dir la veritat

Les autoritats van alliberar Encu el febrer de l'any passat, només per empresonar-lo de nou dos dies més tard. La fiscalia turca, un càrrec corromput i en mans d'Erdogan, demana una sentència de cadena perpètua a Encu per, presumptament, atacar al sub-governador de la ciutat de Qilaban (Uludere) a Sirnak després que els avions turcs van matar a 34 civils kurds, molts dels quals eren parents d'Encu al seu poble natal de Roboski el desembre de 2011.

Encu va entrar a la política després de la "massacre de Roboski" que també va matar al seu germà, juntament amb 11 dels membres de la seva família, la majoria nens, en l'atac mortal aeri a la frontera amb la Regió del Kurdistan. Erdogan va ordenar la matança contra els civils kurds. Encu va aconseguir notable protagonisme quan va fer un discurs de dignitat al parlament durant el qual els diputats de l'AKP i el neofeixista MHP van amenaçar de matar-lo o de podrir-lo a la presó.


Una repressió salvatge contra l'HDP

Amb ell la premi Skharov, Leyla Zana, van ser expulsats el mes passat del Parlament turc per segona vegada en la seva vida política. D'altres diputats expulsats foren la pròpia Yuksekdag, Nursel Aydogan, Tugba Hezer, Faysal Sariyildiz i Besime Konca. Yuksekdag, Aydogan i Konca estan a la presó mentre que Hezer i Sariyildiz van aconseguir escapar del règim autoritari i s'han exiliat en un país europeu.

La repressió contra l'HDP i el moviment kurd més gran han vist l'empresonament del lideratge del partit, nou legisladors, 80 alcaldes i milers de membres. Actualment només li resten 52 dels 59 escons que va aconseguir.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada