dimarts, 20 de febrer del 2018

Quatre apunts per aclarir els moviments d'aquesta tarda a Efrîn

Per tant, sobre els moviments d'aquesta tarda:

1) L'exèrcit sirià no ha entrat a Efrîn, ho ha fet una columna de les FPS (Forces Populars Sirianes). D'aquesta manera el govern sirià, directament, no ha entrat al cantó autònom sinó que ho ha fet amb una força interposada que, a més, ja ha col·laborat amb les YPG.

2) Ahir Erdogan va fer un esforç, personalment, per evitar cap incursió a Efrîn. Va trucar a Putin i Rouhani per evitar que Àssad defensés el territori sirià. Moscou especialment ha intentat, les darreres hores, evitar que Damasc intervingués a Efrîn per dos motius:

- un acord militar pel que Erdogan comprarà material militar rus, en especial una segona fase dels S-400
- l'acord amb Erdogan per transportar el gas azerí i rus per territori turc evitant la molesta Ucraïna

3) Ahir mateix Erdogan va assegurar que havia tancat un acord amb Moscou i Teheran per evitar l'entrada de tropes sirianes. Això deixava en evidència el govern d'Assad que veu com la seva imatge es desacredita davant els seus propis combatents deixant que siguin les YPG /SDF les que fa un mes que aturen l'entrada de tropes turques i l'FSA a Síria. Tot plegat després de que Ankara conquerís 2.000 km2 de territori sirià l'estiu passat sense que Damasc fes res. Intervenir a Efrîn torna a convertir Àssad en un actor que deixa de ser una titella en mans de Moscou.

4) El moviment terrestre d'avui és poc important però el que pot donar un punt d'inflexió és que l'espai aeri sirià torni a estar controlat pel govern sirià i s'aturin les incursions aèries dels F-16 d'Erdogan. En primer lloc perquè ja han mort 265 civils amb tota impunitat. Civils sirians que havien de ser defensats per les defenses antiaèries de Damasc dels avions d'Erdogan. En segon lloc perquè, si amb aviació i tancs, les forces invasores gairebé no han avançat en 31 dies, sense aviació, la situació s'equilibra i les YPG/YPJ són militarment molt superiors a l'FSA i les tropes turques. Cal tenir en compte que, tret de Bilbil i Deir Sawwan cap nucli important està amenaçat per les forces d'Erdogan. De fet, després de 32 dies només han aconseguit ocupar una quarantena de pobles i llogarets d'entre 10 i 150 habitatges.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada