dimarts, 27 de febrer del 2018

Panorama de les eleccions iraquianes entre les forces polítiques yezidi

Les properes eleccions iraquianes s’afronten a la regió yezidi del Kurdistan del Sud amb profunda divisió. S’hi presentaran fins a 51 candidats/es per sis formacions polítiques i un independent dins la circumscripció de Mossul.

El Partit Democràtic del Kurdistan (PDK, Partiya Demokrat a Kurdistanê), de Masud Barzani, és el que ha aconseguit més presencia liderat per Uday Hassan Kuruz que es presenta a gobernador de Mossul, amb 21 candidatures. Ben a prop hi ha el Partit Democràtic Yezidi (PDÊ, Partiya Demokrat Êzîdxanê), del Comandant de la milicia HPÊ (Hêza Parastina Êzîdxanê) Heydar Shesho, diverses vegades arrestat pel PDK, amb setze. Shesho va acceptar integrar la seva milícia als Peshmerga el març de 2017. En tercer lloc hi ha la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK, Yekêtiy Niştîmaniy Kurdistan) amb set.

Els tres grups menors són el Partit Yezidi per la Llibertat i la Democràcia (PADÊ, Partiya Azadi û Demokrasiya Êzidiyan), de recent fundació, ala política de la milícia Yekîneyên Berxwedana Şengalê‎ (Unitats de Protecció de Singal) i proper al procés transformador de Rojava i la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK), el Partit Progressista dels Yezidi (Taqadum) i el Moviment Yezidi per la Reforma i el Progrés (Ezidi Islah). Tots ells presenten 2 candidats. El darrer és el més veterà dels partits yezidi. Liderat per Amin Farhan Jejo i amb forta presència a Nínive on va obtenir representació des de 2005.

Actualment la diputada iraquiana Vian Dakhil, del PDK, representa la comunitat yezidi al parlament de Bagdad. Dakhil manté postures oposades al PADÊ i la seva via d’autodefensa de les comunitats yezidi. El PDK i l'UPK defensen la integració de la regió yezidi al Kurdistan mentre el PDÊ proposa crear una zona autònoma veïna d'una eventual autonomia assíria-cristiana a Nínive. En una mateixa línia es situaria el PADÊ però al contrari que el PDÊ, aquesta formació propugna una transformació social en la línia de Rojava. Taqadum i el Moviment Yezidi per la Reforma i el Progrés defensen un cert nivell d'autogovern però assumeixen que sigui Bagdad qui determini l'administració yezidi.

Banderes dels yezidi (superior) i de la regió autònoma creada a Shengal

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada