dilluns, 22 d’octubre de 2018

Condemnat a 8 anys l'alcalde democràtic de Wan, Kurdistan de Turquia

Bekir Kaya du una llarga trajectòria de patiment de la repressió turca per la seva condició de càrrec electe kurd. Fou escollit el 2009 batlle de Wan, ciutat oriental del Kurdistan de Turquia. Detingut el juny de 2012 i alliberat el maig de 2013 essent escollit altra vegada a les eleccions locals de 2014. Kaya fou destituït per ordre d'Erdogan i detingut el 2016 en l'onada contra les autoritats democràtiques kurdes a Turquia. Actualment hi ha més de 10 diputats/des, incloent l'antic co president de HPD Selahattin Demirtas, més de 80 alcaldes i uns 7.000 membres de partits kurds a les presons turques.

Kaya, advocat, resta a al presó des de novembre de 2016 de forma preventiva en un abús d'autoritat per part dels tribunals inquisitorial turcs. El 18 d'octubre va acabar el seu llarg judici amb una sentència de 8 anys i 3 mesos de presó. Els tribunals turcs no van permetre la seva presència al simulacre de judici inquisitorial i només va poder intervenir des de la presó en vídeo conferència. El polític del DBP, Partit Democràtic de les Regions, va recordar que 17.500 dels seus membres han estat assassinats per desconeguts les darreres dècades sense una sola detenció.

"Ens enfrontem a una qüestió social: no hi ha cap problema kurd, es tracta del problema de l'apropiació dels drets de la població kurda, ho hem estat experimentant una i altra vegada en totes les fases de la República turca. Els kurds no són els qui causen problemes o són un problema. Els kurds són els que s'oposen al sistema que els priva dels seus drets". Amb l'exemple de les forces de seguretat presents a la sala del tribunal, Kaya va explicar que era un procés polític i l'estat volia assenyalar com actuar contra la població kurda: "Mireu el saló del tribunal. Avui no hi ha cap acusat arrestat, però en canvi està ple de soldats i policies. El govern actual només vol que prevalgui la mentida. Mentre la mentida domina, s'amaga la veritat i s'evita que vegi la llum. Aquest procés es va dissenyar especialment per aixafar un moviment polític. Per descomptat, el govern necessitava trobar un marc per donar legitimitat a aquest procés. Sense una sola prova, es van condemnar per crear la percepció que es canalitzaven fons de l'administració de la ciutat per al PKK i es posaven vehicles urbans al servei de l'organització, impulsant el procés judicial, lluny de la realitat històrica i social ".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada