dilluns, 8 d’octubre de 2018

Turquia prepara l'anegament del complex neolític d'Hasankeyf de 12.000 anys i tallarà l'aigua a l'Iraq

El genocidi cultural turc contra el Kurdistan agafa una nova dimensió amb la presa d'Ilisu. Es tracta d'un projecte, presentat cap a 1950, per retenir l'aigua del riu Tigris. Va rebre una immensa oposició al carrer i els tribunals. A part dels motius mediambientals, n'hi ha culturals. La presa inundarà el complex urbà i de coves d'Hasankeyf, a la província kurda d'Êlih (en turc Batman). Suposa anegar 300 km2.

Hasankeyf conserva una xarxa de coves neolítiques de l'any -7.000 i la pròpia ciutat, que quedaria en un 90 % sota les aigües, un minaret de l'any 1.400. La ciutat va ser ocupada a sang i foc pels turcs, procedents de les estepes de l'Àsia Central, l'any 1515. Van extirpar la població autòctona cristiana, bàsicament armènia i assíria, durant la Primera Guerra Mundial, en un procés de neteja ètnica que no té gaires equivalents a la història. La resta de població autòctona, kurda, va sobreviure a Hasankeyf en condicions precàries.

L'any 2006 els opositors al projecte van presentar el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Les tropes ocupants turques van començar, ahir, a dinamitar les coves que havien resistit 12.000 anys... fins l'arribada dels depredadors turcs. Tanmateix la presa reduirà el cabal del riu que arriba al Kurdistan iraquià, una zona que actualment ja pateix sequera i que veurà molt perjudicada per l'obra que, en part, ha finançat la Unió Europea amb ajudes constants cap al règim turc.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada