dimarts, 1 de novembre de 2016

El president del parlament europeu denuncia la "purga massiva" d'Erdogan

Per fi una veu de nivell dins de l'Unió Europea ha emés una opinió crítica amb el cop d'estat d'Erdogan. Han calgut tres mesos i mig. Un silenci sepulcral ha caracteritzat totes les institucions europees. Pitjor encara el suport explícit de diplomàcies sinistres com l'espanyola amb la genuflexió de Margallo a Ankara. Ni un "però" a les detencions, tortures, tancaments de 130 mitjans de comunicació incloent-hi 16 televisions i 45 diaris. I silenci sinó complicitat dels "governs demòcrates europeus".

Mentre les víctimes eren kurdes o d'esquerra el silenci era còmode pels governs europeus acostumats a menysprear les seves pròpies minories nacionals. Ahir, però, Erdogan va atacat un diari de centre esquerra pro turca, el Cumhuriyet. Almenys per Martin Schulz això va suposar un punt d'inflexió. Londres, París, Madrid o Berlin continuen callant.

Segons el president del parlament: "Cumhuriyet no és un diari independent qualsevol*: és el diari secular més antic del país, una institució de la república. He fet pública clarament l'admiració de l'EU pel coratge amb el que els ciutadans turcs van defensar la democràcia després de l'intent de cop d'estat. Però la purga massiva, que continua, sembla motivada per consideracions polítiques enlloc de per motius legals o de seguretat". Mai és tard, doncs, per veure el que fa tres mesos i mig que defensem.


* S'entén que els 45 diaris pro kurds i d'esquerra tancats des del 15 de juliol sí ho eren.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada