dimarts, 16 de febrer del 2016

La ciutat de Mare s'entrega sense lluitar i part dels opositors s'integren a les SDF

El que ha estat bastió de l'oposició al nord-est de la província d'Alep (Síria) passarà en les properes hores a ser gestionat per les Forces Democràtiques de Síria (SDF). Mare (també coneguda com a Marea) va donar nom fins i tot a una gran coalició militar opositora (Mare Operations Room) que va ser responsable dels atacs contra Efrîn del darrer trimestre de 2015. En poques setmanes la situació s'ha invertit totalment i avui les SDF han arribat a Mare.


Després d'hores de negociacions, els opositors laics han accedit a entregar, sense lluita, la ciutat. Així ho reporten els periodistes Kovan Direj i Janet Mousa o l'agència àrab Akhbar. Els grups islamistes AL Nusra Front, Liwa al Mutassem, Safwa Islamiya, Quwa al Markaziya, Ossood al Tawheed, Fighters Ahrar shaam es retiren cap al nord, a Sandaf, mentre Abu Walid Group i les faccions de l'FSA entraran a les SDF.


Mare fou una de les primeres ciutats sirianes que es va revoltar contra el règim d'Assad i la seva cessió a les SDF representa una victòria simbòlica enorme. No seran les milícies kurdes, ni YPG ni YPJ, les que entraran a la ciutat sinó l'Exèrcit dels Revolucionaris Jaysh al Thuwar. Aquest grup és un dels principals components de les SDF al nord d'Alep. Amb Mare es rendeix també Shaykh Issa la població situada entre Mare Tal Rifaat, conquerida ahir, amb combats, per les SDF.

En un altre ordre de coses creix la tensió a Ehrez. La població kurda va caure, ahir, en mans de l'exèrcit àrab sirià i les SDF han demanat als lleialistes que es retirin. De moment l'exèrcit àrab sirià no ha accedit a la petició. Fins ara l'exèrcit àrab i les forces aliades àrabo-kurdes avançaven gairebé en paral·lel però Ehrez és el primer punt on toparan. Finalment, amb la conquesta de Mare, ara, les SDF completen el control de la zona sud d'Azaz i topen amb el territori controlat per l'Estat Islàmic a l'oest que té com a capitals Manbij i Jarablus.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada