divendres, 19 de febrer del 2016

Les YPG/YPJ a les portes de Shadadi (Síria)

Les milícies kurdes estan arribant al "darrer baluart de l'Estat Islàmic al sud d'al Hasakah" segons Al Masdar News. L'atac va començar dimarts 16 al vespre quan l'aviació nord-americana va bombardejar amb notable intensitat la pròpia població de Shadadi, la més important al sud d'al Hasakah i Al Hawl. Aquesta posició, hores d'ara, és per on estan passant les rutes de connexió de l'Estat Islàmic entre Mossul (Iraq) i ar-Raqqà (Síria). Poc després les unitats de les Forces Democràtiques de Síria (SDF), encapçalades per les YPG i YPJ, avançaven sobre la línia defensiva de l'IS i conquerien dues localitats, Meştel i Mişwar. En els combats van morir 14 membres del grup fonamentalista musulmà. Només ahir van morir 20 islamistes en els combats. 


 L'acolliment de la població àrab ha estat molt bó amb frases com "ens heu tornat la vida". L'IS prohibia diverses activitats com fumar o música. Part dels càstigs era cavar trinxeres.

Presos de l'Estat Islàmic capturats per les YPGDesde llavors les
Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) no han parat d'avançar pel sud d'Al Hasakah expulsant els islamistes d'una trentena de pobles i llogarets d'aquesta zona poc poblada. Les més importants són:
Dilan, Simalka, Ballouna, Dabshi, Meshal, Mashwar, Khirba, Givara, Umm Tanak, Umm Bouja i Misherfa, a la vora de la frontera iraquiana. El portaveu de

Ahir les SDF es van emparar dels camps de petroli i gas que envolten Shadadi. Les Forces Democràtiques de Síria, integrades per diverses milícies kurdes, àrabs i assíries, avancen en dues columnes. La primera va sortir d'Al Hawl i avança en direcció sud-oest i és a 2 quilòmetres de Shadadi. La segona del turó d'Abdulaziz i ho fa en sentit sud-est. Aquest matí ha fet retrocedir als fonamentalistes sunnites a només 3 quilòmetres de la ciutat. Les SDF no han tancat el setge sinó que la part sud està lliure de pas per a permetre la fugida dels membres de l'IS més cap al sud enlloc de posar-los contra l'espasa i la paret. 

Les YPG van conquerir el sud d'al Hasakah en una campanya sobre al Hawl els mesos d'octubre i novembre deixant des de llavors el front aturat per les condicions climàtiques hivernals. Segons Reuters els bombardejos de l'aviació de la coalició internacional sobre la zona han matat 38 persones de les que moltes serien civils. Una quinzena haurien mort al caure bombes dels EUA a un forn de pa de la pròpia Shadadi. 

Fotos: @mustefaebdi @em_bernadin @4rj1n 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada