dilluns, 15 de febrer del 2016

Les YPG-SDF estan trinxant el front del nord d'Alep

El suport aeri rus està essent determinant per l'avanç de les Forces Democràtiques de Síria. Fins a tres columnes de les Forces Democràtiques de Síria (SDF) avancen des del cantó d'Efrîn cap a l'est, pel nord de la província siriana d'Alep. Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i Jaish al-Thuwar estan realitzant una maniobra envoltant d'alt risc on proven de traçar un setge sobre la ciutat d'Azaz. Aquesta ciutat, de 30.000 habitants originalment però en l'actualitat saturada de refugiats, és el darrer bastió de l'oposició islamista abans de la frontera. Avui el primer ministre turc ha anunciat que no permetran que caigui en mans de les YPG. Ha afegit que si hi entren durant a terme "la reacció més dura possible" i ha exigit a les milícies kurdes sirianes que abandonin la base aèria de Menagh on la convertiran amb "inservible". L'artilleria turca pot arribar a Menagh sense creuar la frontera i el seu perfil baix no entra dins el radi de l'artilleria antiaèria russa (S-300 i S-400).


Ahir els turcs van matar tres membres de les SDF, com la voluntària de les YPJ Fayiza Neaso. També van matar 2 civils. Tres més, incloent-hi una criatura de 10 anys, han mort avui i són desenes les ferides. Les bombes turques cauen per desenes, cada 5 minuts dispara una bateria d'obusos, a les zones kurdes. El govern de Damasc ha denunciat davant l'ONU la "clara violació de la legalitat internacional" per part del govern islamista d'Ankara.

Les YPG i YPJ no han cedit al xantatge turc i continuen avançant sobre les línies enemigues. Dissabte van conquerir, després d'hores de combats, Ayn Daqna des de la pròpia Menagh. Amb aquesta victòria van tallar la carretera Alep-Tal Rifaat. Al vespre arribaven a aquesta darrera població, de 20.000 habitants, i actualment han entrat per la part oest mentre combaten contra els islamistes d'Ahrar al-Sham-Front Islàmic. Una dotzena de membres d'aquest grup, que s'oposa a la democràcia, han caigut en els combats d'avui. L'aviació russa ha donat suport a l'atac i també ha llençat bombardeigs de notable duresa sobre la pròpia Azaz. Un hospital ha estat objectiu dels avions russos provocant nombroses víctimes menors d'edat. 
                                                   Fayiza Neaso, voluntària d'YPJ, va morir ahir per un obús turc a Síria

Una segona columna kurda ha atacat Kafr Naya, situada al sud de la zona Ayn Daqna-Tal Rifaat i l'ha conquerida segons l'agència iraniana Fars que destaca el notable avanç de les forces kurdes. La tercera columna de les SDF ha arribat avui a Kafr Khasher, petita població situada just al sud d'Azaz. En aquest cas ha estat Jaish al Thuwar, grip àrab de l'oposició integrant de les SDF qui s'ha emparat de al població. Segons sembla els seus ocupants l'haurien entregat sense lluita a les SDF formació a la que s'haurien integrat. D'aquesta manera les YPG són a poc menys d'un quilòmetres per l'oest de la ciutat i es situen a 2 quilòmetres pel sud. Una altra unitat està avançant sobre Kafr Naya. Aquesta seria la població que, ara per ara, separaria l'avanç kurd de l'exèrcit àrab sirià que no ha avançat més enllà. 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada