dilluns, 29 de febrer del 2016

L'Aliança Nacional Kurda trenca amb l'ENKS a Síria

El veterà polític kurd Saleh Gado ha explicat a Hawar News el paper la nova Aliança Nacional Kurda. Gado és el màxim dirigent del Partit d'Esquerra Kurda (Comitè Central). Aquesta formació és una de les escissions del Partit d'Esquerra Kurd fundat l'any 1977 per Mohammed Mousa i una de les formacions polítiques que va lluitar en la clandestinitat per l'autonomia del Kurdistan i la democratització de Síria front el règim autoritari dels Assad. La facció de Gado, que va viure a l'exili a l'Iraq davant la persecució dels Assad, és la més propera al Partit de la Unió Democràtica (PYD), el principal dels partits kurds de Rojava. En canvi el Partit d'Esquerra Kurda (Congrés) del propi Mousa manté una posició més propera al govern autònom kurd de l'Iraq. Gado ha considerat que l'ENKS* ha fracassat. Aquesta entitat aplega gran part dels partits kurds partidaris d'una opció autonomista o federal i que s'oposen al model que vol implantar el PYD a Rojava. Segons Gado és una contradicció que l'ENKS, encara avui, continuï donant suport a la coalició nacional siriana que aplega grups opositors refugiats a Turquia i l'Aràbia Saudita. Gado considera que els darrers atacs d'aquests grups al cantó kurd d'Efrîn fan inviable mantenir cap tipus de suport a aquesta facció de l'oposició siriana.La nova Aliança Nacional Kurda va anunciar la seva fundació el passat 12 de febrer a Qamixli. Està formada per:
- Kurdish Democratic Party of Syria (el‑Partî), facció de Nasruddin Ibrahim,
- Kurdish Reform Movement in Syria, liderat per Amjad ʿUthman**,
- Kurdish Democratic Unity Party in Syria, conegut com a Democratic Yekît i liderat per
Sheikh Ali,
- Convergence Party in Siria, conegut com a Syrian-Kurdish Democratic Reconciliation (o Rêkeftin), liderat per Fawzi Shingar
- Kurdish Left Party (Central Commitee) de Saleh Gado
  
Aquestes formacions van celebrar la constitució formal de l'Aliança el 24 de febrer a Qamixli.

* Consell Nacional Kurd de Síria
** Si bé la resta de formacions es consideren relativament properes al PYD, malgrat ser crítiques amb el seu model polític, aquesta formació era fins ara clarament a l'oposició del PYD. La seva inclusió a la nova aliança li ha costat l'escissió d'un grup liderat per Faisal Yusif que s'ha mantingut dins l'ENKS. El Kurdish Reform Movement abans era denominat Kurdish Progressive Party in Syria Reform movement) i fou una escissió del Partit Progressista Democràtic Kurd de Síria liderada pel propi Faisal Yusuk.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada