diumenge, 21 de febrer del 2016

Les YPJ desmenteixen les afirmacions d'aliança del govern sirià

ha desmentit les afirmacions de Bouthaina Shaaban, consellera del govern sirià, en el sentit que les milícies kurdes de Síria eren aliades de l'exèrcit àrab sirià.

L'exèrcit sirià és només "àrab"

De fet, el règim sirià no s'ha molestat, malgrat la guerra civil, a reconèixer ni tant sols la pluralitat ètnica de Síria. Manté intacte el seu supremacisme xenòfob àrab amb exemples com anomenar el que, en teoria seria exèrcit de tota Síria com a "Exèrcit Àrab Sirià". Per això se'l coneix per les sigles, en anglès de SAA (Syrian Arab Army). Pel règim, a Síria, no hi ha assiris, ni kurds, ni turcmans que poden formar part de l'exèrcit. Només l'ètnia àrab superior a tota la resta.Cooperació a canvi de res

Shaaban va afirmar dissabte que el Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD) era una "força aliada" i que cooperaven amb ella i Rússia de forma satisfactòria. "Les unitats kurdes d'YPG, el grup armat del PYD, estan cooperant amb l'exèrcit sirià i les forces aèries russes per netejar el nord de Síria de terrorisme. No hi ha problema amb els kurds de Síria, el seu conflicte és amb Turquia". Shaaban no va especificar si aquesta "cooperació" significava que Damasc reconeix l'autonomia declarada a Rojava. De fet el seu govern va prohibir repetidament la llengua kurda, les festes pròpies i fins i tot va transformar tota la toponomia kurda en àrab. Per exemple Kobanê fou anomenada oficialment Ayn al Arab, la porta àrab, extirpant-hi tota referència kurda.

Enemic comú

En honor a la veritat, però, Shaaban no va dir textualment que les YPJ formessin part de l'exèrcit sirià sinó que cooperaven.Realment, les YPG/YPJ s'han coordinat amb les tropes sirianes i les seves milícies auxiliars com NDF o Hesbol·là en la recent ofensiva al nord d'Alep contra l'enemic comú. El repartiment d'àrees d'atac és innegable però traduir això a un acord polític o, encara més, a que les YPG formin part de l'exèrcit sirià és anar massa lluny. Les YPG i el PYD sempre han deixat clar que no reclamaven la independència ans una autonomia i un 'reconeixement per part del govern sirià. Aquest, fins ara, no ha mostrat cap signe de reconèixer una situació que, de facto, existeix. En canvi Rússia ha apostat clarament per reconèixer l'autogovern kurd i donar un cop de mà, des de l'aire, a l'avenç de les YPG i YPJ al nord d'Alep on estaven fortament amenaçades pel conglomerat de grups islamistes promoguts per Turquia.

"Ni ens reconeixen"

Nesrin Abdullah, portaveu de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ)ha volgut puntualitzar les afirmacions confuses de l'assessora siriana. "Oficials del règim sirià han començat a reivindicar que les YPJ i les YPG tenen vincles amb l'èxèrcit sirià. Proven de distorsionar la realitat de les nostres forces i exposen els seus objectius reals. Pel que fa als seus interessos política, proven d'explotar els nostres èxits. Mitjançant aquesta declaració responc a les reivindicacions que va fer Shaaban. Fins al moment el règim sirià no ha reconegut a les YPG. Com poden dir, ara, que YPG és part de l'exèrcit sirià?".

Avenç de l'exèrcit sirià


Les tropes de l'SAA han aconseguit avui una important victòria contra l'Estat Islàmic. Les forces islamistes han capitulat a la bossa que conservaven a l'est de la província d'Alep. Fins a una vintena de localitats entre elles dues ciutats han caigut en mans de les Tiger Forces, unitats d'elit, lleials a Assad. Aquesta zona, situada al nord de la base de Kweires que va mantenir una resistència heroica front l'IS, ha caigut de forma sorprenentment fàcil apuntant a una creixent feblesa de l'IS. Ahir fou la planta termal d'Alep la que va caure en mans de l'exèrcit sirià.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada