diumenge, 14 de febrer del 2016

Turquia bombardeja Síria per segon dia tot defensant Al Qaida
Les tropes turques tornen a bombardejar les zones controlades per les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) al nord de la província d'Alep (Síria). Les YPG i Jaish al Thuwar (milícia democràtica laica de l'oposició siriana) han avançat sobre el territori que fins ara controlava l'oposició islamista. D'aquesta manera Turquia protegeix amb artilleria els darrers reductes d'Al Qaida* al nord de Síria i dels també islamistes, i anti demòcrates, d'Ahrar al Sham. Com recull avui l'edició en paper de La Vanguardia, el primer ministre turc, Ahmet Davotoglu, va afirmar ahir que "No deixarem sense ajuda els nostres 60.000 germans d'Alep", en referència als militants islamistes. Per justificar la seva agressió Turquia es va inventar un atac previ d'artilleria que no va existir.

L'objectiu turc, hores d'ara, és evitar que les milícies kurdes conquereixin Azaz. Els canons d'obusos turcs han martellejat posicions kurdes en llocs tant distants de la frontera com ara Deir Jemal, conquerida el 9 de febrer per les YPG. El gruix dels atacs han afectat la base aèria de Menagh. Ankara vol evitar, de totes totes, que Rússia pugui fer arribar suport per via aèria a les milícies kurdes.

Les localitats de Maranaz i Makiyeh també han estat víctimes de les bombes turques que violen totes les convencions entre estats. Turquia ha confirmat també que ha atacat l'exèrcit sirià a Latakia (Síria) on les tropes d'Assad estan esclafant l'oposició.

Actualment Turquia viola l'espai aeri iraquià per l'est i el sirià pel sud. L'ONU calla. Qui no van callar, marcant un gir notable, foren els Estats Units que van instar Turquia a aturar els bombardejos a les forces kurdes a Síria el mateix dissabte, expressant la seva preocupació per la situació al nord d'Alep. Washington va demanat també a les YPG i YPJ que no continuïn avançant sobre el nord d'Alep sense detallar-ne els motius pels que no haurien d'avançar sobre territori que controla Al Qaida. Literalment van cridar a YPG a "no aprofitar-se d'una situació confusa a apoderar-se de nous territoris",
"Estem preocupats per la situació al nord d'Alep i estem treballant per des-escalar les tensions en tots els costats" va dir el portaveu nord-americà John Kirby."Les forces armades turques van disparar projectils en els llocs dels kurds al districte d'Azaz," va confirmar a Reuters el govern d'Erdogan.

Malgrat els atacs les YPG no s'han aturat. Ahir van conquerir Ayn Daqna després d'unes vint hores de combats i l'avantguarda va avançar sobre Tall Rifat on es mantenen combats contra Ahrar al Sham. Malgrat tot, si Turquia continua intensificant l'atac d'artilleria és més que probable que la milícia kurda aturi el seu avanç. Llavors s'obriran dues perspectives: deixar en mans de l'aviació russa la zona d'Azaz o bé donar pas a l'exèrcit sirià per esbrinar si Turquia també s'atreveix a bombardejar l'exèrcit sirià dins la pròpia Síria.

*A Síria Al Qaida es fa anomenat Front Al Nusra o Front del Suport

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada