divendres, 12 de febrer del 2016

OTAN: "els kurds han de ser part de la solució a Síria"

El secretari general de l'OTAN s'ha afegit a les veus que reclamen un respecte cap a la minoria kurda de Síria. Davant la negació del govern sirià a atorgar cap autogovern per Rojava (el Kurdistan sirià) i la constant crítica de Turquia cap al model kurd de Síria la comunitat internacional continua reconeixent la part kurda. De fet el propi exèrcit sirià està avançant en paral·lel a les forces kurdes al nord d'Alep en una coordinació que, sense oficialitzar-se, apunta a una certa aliança temporal.

Rússia va insistir en la participació kurda a les fracassades converses de Ginebra 3, especialment a favor de la posició kurda es va significar el ministre Sergei Lavrov. Però França i els Estats Units van seguir el veto turc i van obligar al PYD, el principal partit kurd de Síria, a abandonar la ciutat suïssa. Posteriorment els EUA van enviar el seu delegat especial a la zona a escenificar l'aliança amb el govern kurd de Síria. Brett McGurk va honrar els caiguts kurds en la defensa de Kobanê, es va reunir amb el PYD i el Tev-Dem i va fotografiar-se amb el responsable militar de Rojava, Polat Cano, de les YPG. Oimés el secretari d'estat dels EUA ha afirmat aquesta setmana que pensen continuant ajudant als kurds de Síria en una clara desautorització de la posició turca.

Ara, ha estat l'OTAN, mitjançant el seu secretari general qui ha abandonat la tesi turca (els kurds de Síria no són interlocutors). El noruec Jens Stoltenberg va manifestar ahir que: "Per descomptat, els kurds són part del conflicte, són part del conflicte a Síria, però també a l'Iraq. I, per tant, han de ser part de la solució, ja que totes les parts han de contribuir a una solució, pacífica i negociada, a Síria".
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada