dissabte, 27 de febrer del 2016

IS aprofita la treva per atacar massivament Tell Abyad

La ciutat siriana de Tell Abyad (Girê Spî en kurd) ha estat, una vegada més, objectiu d'un atac terrorista. Sovint s'usa aquest terme de forma abusiva per descriure qualsevol grup, d'ideologia diferent, que usa les armes. Aquesta vegada, però, el mot és exacte. A les onze del vespre del 26 de febrer, desenes de membres de l'Islamic State (IS) han començat a llençar atacs a la ciutat, situada entre els cantons autònoms de Kobanê i Cizîre.


Encara no se sap el nombre d'atacants però són desenes. Entre 80 i 180*. Els islamistes eren dins de la ciutat, en cèl·lules dorments. Quan la milícia kurda Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) o les Asayish, policia del cantó, detenen membres d'aquestes cèl·lules, diversos grups afirmen que les forces kurdes "maltracten" la població àrab, en un delirant exercici de manipulació política. Qualsevol permissivitat amb aquests grups deriva en fets com els d'avui.
 Les YPG han tallat el trànsit de les carreteres de Tell Abyad cap a l'est i oest. La situació és confusa pel que fa a Suluk i Ayn Issa, concretament a Gantary i Shagirat. Les dues poblacions situades al sud de Tell Abyad, també són objectes d'atacs. Al poble de Khafaji, prop de Suluk, un cotxe bomba suïcida s'ha llençat contra un control de les YPG. Tot i l'existència de cèl·lules a l'interior tot apunta a que una part dels atacants a Tell Abyad han entrat des de Turquia, amb permís de Turquia i connivència. Just aquesta setmana Cumhurriyet feia públiques converses entre membres de l'IS i guàrdies turcs per acordar com passar tranquil·lament la frontera.

Girê Spî fou conquerida per les YPG i Burkan al Firat el juny de l'any passat. Els punts neuràlgics on tenen lloc els combats fa hores són l'hospital, assaltat per l'IS al nord i el centre cultura. El portaveu de les YPG, Redur Xelil, ha afirmat que "els atacants han estat encerclats i eliminats". Xelil ha confirmat que un dels dos grups atacants, que estaven coordinats, ha entrat des de territori turc confirmant el suport del govern d'Erdogan a l'Estat Islàmic.  Xelil no ha donat xifres de les víctimes de l'atac terrorista però les SDF (Forces Democràtiques de Síria) han afirmat que sis dels seus membres i 17 islamistes havien perdut la vida en un primer balanç.

L'Observatori Sirià pels Drets Humans ha xifrat en una desena els atacs aeris de l'aviació dels Estats Units contra els atacants. Segons Reuters els morts per part kurda serien vint milicians, mentre els islamistes infiltrats abatuts 45.

* El comandant de les SDF Idriss Nassan va confirmar dimecres 2 de març que havien recollit els cossos de 120 membres de l'Estat Islàmic abatuts en les operacions de combat i repartits per quatre localitats: Tell Abyad / Girê Spî, Suluk, Ain Arouss i Hammam Turkmen.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada