divendres, 27 de maig del 2016

Turquia critica a UE i EUA per acollir oficines de Rojava i donar suport militar

Primer ha estat el ministre d'exteriors islamista, Mevlut Cavusoglu, qui ha acusat a Washington de "tenir dues cares". Ha definit com a "inacceptable" que militars nord-americans duguin insígnies de les YPJ i YPG, milícies kurdes de Síria, que des d'aquesta setmana combatent colze a colze amb militars nord-americans. Ha afegit que "han perdut la confiança Peter Cook, secretari de premsa del Pentàgon, ha aclarit que: "les forces d'operacions especials, quan operen a certes àrees, fan el que poden per, si vostè vol, implicar-se en la comunitat per a facilitar la seva protecció, la seva pròpia seguretat". La BBC cita a Charles Lister, suposat analista de Middle East Institute, en realitat una persona a sou de Qatar i opinions altament esbiaixades, que considera que les relacions Turquia-EUA estan al seu nivell més baix i "això és una mala cosa"... per a ells evidentment.

El govern d'Erdogan no només té per a Washington. Avui s'ha reunit el consell de seguretat de Turquia (MGK, per les sigles en turc) amb el president conservador Recep Tayyip Erdogan. La conclusió és advertir a Txèquia, Suècia, França i Alemanya que "es repensin" la decisió de deixar obrir oficines de Rojava. Per al govern turc és prioritari negar la simple existència del poble kurd, ni que sigui el de Síria. El genocidi ha de ser complet. Les oficines, pels turcs, limiten "l'amistat" amb Europa. El mateix consell ha estudiat les accions a prendre contra la islamofòbia que, al seu parer, hi ha a Europa i que defineix com a "racisme". L'islam, però, és una religió o una raça?

Turquia ha invertit milions d'euros en la construcció de mesquites a Europa. Els darrers casos són la mega mesquita d'Amsterdam, inspirada en Hagia Sofia, la més gran església de la cristiandat i orgull de Constantinoble avui convertida en mesquita-monument. La pròpia Constantinoble és anomenada Istanbul. Un altre cas ha estat la més gran mesquita d'Europa. Sovint es creu que és Aràbia Saudita qui finança aquests projectes però Ankara, i no Al-Riyad, és, hores d'ara, el principal finançador de mesquites al vell continent. Turquia és, també, qui financia la mesquita més gran d'Europa, a Bucarest (Romania) i un altre mega temple a Tirana (Albània) sota la direcció de Diyanet (Direcció d'afers religiosos, un organisme estatal).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada