dimecres, 25 de maig del 2016

Una turcmana nova co alcaldessa de Tell Abyad

El model del confederalisme democràtic es posa a prova a Tell Abyad (en kurd Girê Spî). La seva diversitat ètnica és un repte per a la proposta de convivència confederal basada en la doctrina d'Abdulla Öcalan. Des de la seva conquesta per part de les YPG i YPJ, aquesta ciutat siriana situada a la frontera amb Turquia innova en fórmules de nova política. El fet que sigui una ciutat de majoria àrab però amb notables minories turcmena, armènia i kurda la converteixen en una zona especial. Així s'ha entès des de l'administració democràtica de Rojava. Tell Abyad és una ciutat de majoria àrab que va estar en mans de l'Estat Islàmic fins al 16 de juny de 2015. Manté un estatut semi autònom dins del cantó de Kobani. Formalment pertany a la governació de Raqqa.

Ara la turcmana Medina Müslim ha estat escollida co alcaldessa de la població que té uns 15.000 habitants estrictament. A la seva zona metropolitana habiten més de 40.000 persones. Müslim comparteix el càrrec amb un batlle àrab. Ella era a ar-Raqqà estudiant quan l'Estat Islàmic es va fer amb la capital i va decidir retornar a la seva població local. Allà, però, també van arribar els islamistes fins l'entrada de les YPG l'estiu de 2015.

En la seva presentació, Medina Müslim ha destacat tres eixos: 
1) les diferents ètnies de Síria poden conviure sense trepitjar-se
2) la seva prioritat d'administració és refer infraestructures per a millorar la qualitat de vida
3) les dones tenen un paper en el futur de la Síria democràtica

"Això no és només per a les dones kurdes, les dones kurdes han sacrificat molt en l'establiment de la revolució, però també volien que les dones àrabs, assíries, turcmanes i armènies veiessin que la revolució era per a totes les dones, i totes les dones han de veure com la revolució les  implica. Quan vaig començar a treballar, era difícil per a mi. Els vells hàbits em creen obstacles. Però ara hi ha un progrés, tot i que el treball és dur. Estem en harmonia com els companys alcaldes. Treballem en la comprensió i la solidaritat, plegats ".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada