dijous, 12 de maig del 2016

Reunió entre el governador de Kirkuk (Kurdistan de l'Iraq) i delegació del Kurdistan sirià


Îlham Ehmed, co presidenta del Consell Democràtic de Síria, visita aquests dies Washington. La dirigent del cos polític que està impulsant la federalització de Síria i té com a expressió militar les Forces Democràtiques de Síria (SDF) ha realitzat diverses intervencions a premsa i esdeveniments. Ehmed està acompanyada per Sinam Mohamad. La co presidenta del PConsell Popular pel Kurdistan de l'Oest (Rojava) es també la representant exterior del Partit de la Unió Democràtica (PYD). Com a tal va ser l'encarregada d'inaugurar les oficines de Rojava a Estocolm i Berlin.

El governador de Kirkuk (Kurdistan de l'Iraq), també als Estats Units aquests dies, s'ha reunit amb les dues representants de Rojava a la seu del Washington Kurdish Institute. Najmaldin Karim ha aprofitat l'estada a Washington per aclarir diversos conceptes. En primer lloc ha afirmat que el president del Kurdistan autònom "ha perdut la fe en l'Iraq". En la mateixa línia ha denunciat la decisió unilateral del govern central d'aturar l'explotació petroliera de Kirkuk (aproximadament 150.000 bpd). Encara sense explicació oficial, aquesta decisió ofega una zona que viu sota la permanent amenaça de l'Estat Islàmic i manca de recursos. Per tot plegat Karim ha demanat la separació de Kirkuk de l'administració teòrica de Bagdad i la inclusió de la província al Kurdistan. Al capdavall l'exèrcit iraquià va abandonar Kirkuk a la seva sort quan l'Estat Islàmic la va atacar i foren els peshmerga els qui la van salvar al darrer moment descendint des de la part nord del Kurdistan iraquià.
"Els joves estan morint per mantenir unit un país (Iraq) que ja no vol viure unit" va dir el governador a Washington. "Si m'estan preguntant, va dir, qui lidera avui dia els sunnites a l'Iraq li he de respondre que és l'Estat Islàmic". Si bona part de la població iraquiana (un 46 % pel cap baix) són sunnites és obvi que la convivència esdevé impossible amb el 51 % de xiïtes.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada