dimarts, 17 de maig del 2016

Dia contra l'homofòbia: Kurdistan envoltat d'estats homòfobs i amb pena de mort


Avui es commemora el Dia contra l'Homofòbia. Set estats del món castiguen l'homosexualitat amb la pena de mort: Aràbia Saudita, Mauritània, Sudan, Iran, Iemen, i  les regions de majoria musulmana de Nigèria i Somàlia. A més, l'Associació Internacional de Gais i Lesbianes (ILGA) inclouen al llistat d'estats homòfobs l'Iraq i l'Estat Islàmic. El primer per què "tot i que no hi figuri dins el seu codi penal, indubtablement té jutges i milícies que apliquen la pena de mort". Igualment passa amb l'Estat Islàmic, que controla bona part de l'Irak i Síria. A aquest tènebre llistat cal afegir-hi les zones sota control de l'oposició islamista siriana, en especial Al Nusra, finançada de forma encoberta per l'Aràbia Saudita.

El llistat de 9 estats, tots ells musulmans, on s'aplica la pena de mort contra l'homofòbia es complementa amb el dels estats que, tot i contemplar la pena de mort contra l'homosexualitat, al basar el seu règim legal en la xaria, no l'apliquen. Es tracta de Qatar, el Paquistan, l'Afganistan i Brunei. Aquest ha estat el darrer en adoptar la xaria com a norma de vida.

Per tant, el Kurdistan està envoltat d'estats homòfobs. Només Turquia i el govern sirià no penen amb la mort l'homosexualitat. A Turquia no s'aplica la pena de mort però l'homofòbia és creixent i només el Partit Democràtic dels Pobles (HDP), pro kurd, defensa amb claredat la comunitat homosexual.

L'Iran té la pena de mort, i per tant al Kurdistan iranià s'aplica.
L'Iraq, segons denuncia l'ILGA, ho fa; tot i que el Kurdistan iraquià és una de les regions iraquianes que es nega a perseguir l'homosexualitat.
I a Síria i l'Iraq, l'Estat Islàmic que controla zones kurdes aplica, de forma sovintejada, la pena de mort contra gais. A ells cal afegir l'estricte codi de l'oposició siriana islamista, que també controla zones kurdes, contra l'homosexualitat.

Com en molts d'altres temes, el Kurdistan, en vers l'homofòbia, és l'excepció entre els seus veïns.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada