dilluns, 2 de maig del 2016

KurdisCat se suma a la celebració de la Resistència partisana italiana convocada per Altra Italia

L'associació cultural i política AltraItalia, integrada per italianes i italians en defensa del pacifisme i l'antifeixisme i que, entre altres qüestions, treballa en temes de memòria històrica, ha celebrat enguany la commemoració de la Resistència partisana italiana i l'alliberament del país de l’opressió nazi i feixista de la mà de KurdisCat (CCSK).

El 25 d'abril del 1945, amb la firma de la rendició alemanya, es posava punt i final a la guerra de guerrilles amb la qual la Resistència italiana es va oposar a l'ocupació militar de l'Alemanya nazi i a la República Social Italiana (RSI) fundada pel feixista Mussolini. Els grups de resistència antifeixista, inicialment alentats per les forces d’esquerres, van sorgir tan bon punt el Duce va fer-se amb el poder, però va ser amb l’ocupació militar alemanya durant la Segona Guerra Mundial que van adquirir major notorietat.

Hi ha calculs que estimen que aquesta Resistència, al final de transversalitat ideològica, va comptar amb 300.000 participants, dels quals més de 30.000 haurien estat dones. És per aquest motiu que la celebració d'aquest any per part d’Altra Italia ha comptat amb la participació de KurdisCat, per tal de fer-se ressò dels moviments de resistència que continuen vius encara a dia d’avui, com les Unitats de Protecció de les Dones (YPJ).

Durant l’acte es va emetre el documental Kurdistan: la guerre des filles, que gira entorn el rol que l’emancipació de la dona juga en el moviment d’alliberament social kurd, i posteriorment es van llegir cartes que recollien vivències de dones partisanes del nord d’Itàlia. En representació de les lluitadores kurdes es va retre homenatge a la figura de Viyan Peyman, una cantant i combatent de les YPJ morta al front l’abril del 2015.

Comité Català de Solidaritat amb el Kurdistan (CCSK)
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada