diumenge, 15 de maig del 2016

Les SDF a les portes de Markadah (Síria)

Les Syrian Democratic Forces (SDF) són a les portes de Markadah, al nord de Síria. Fou l'Estat Islàmic (IS, Islamic State) qui va començar una ofensiva al sud de Shadadi dijous. Sobretot amb foc de morter. Les SDF van resistir l'envestida. En una acció de resposta van contraatacar expulsant l'IS de Kishkish divendres.

Conquerides cinc poblacionsSegons Kurdistan24, amb reporters al front, les SDF han aconseguit trencar el front defensiu islamista que ha cedit al sud de Shadadi. Aquesta ciutat fou conquerida per les SDF fa poc més de dos mesos després de durs combats i ha estat objecte de diversos cops de mà fonamentalistes per a recuperar-la. Shadadi és una peça tàctica clau per l'IS: connecta la zona sota control islamista de l'Iraq amb al de Síria.
Shamsani, Hamrah, Zenat and Kashkash han estat conquerides per les forces aliades de les SDF. S'han afegit a Kishkish. Membres de les YPG, YPJ, Al Sanadid i el Consell Militar Siríac (MFS), milícia assíria cristiana, han aconseguit avançar fins a les portes de Markadah; és la darrera gran població de la província siriana d'al-Hasakah en mans de l'Estat Islàmic. Ara News ha explicitat que compten amb suport aeri de la coalició internacional.


Markadah, de mà en mà


Markadah era en control de l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA) a l'inici de la guerra. Tot i voler representar tota Síria, l'exèrcit lleial a Àssad es defineix com a únicament "àrab" en una clara definició de la seva posició reduccionista  sinó supremacista. L'SAA va fugir de Markadah quan la franquícia d'Al Qaida a Síria, l'Al Nusra Front, va atacar-la els primers mesos del conflicte.

El feu islamista d'al-Hasakah va ser l'escenari d'un conflicte intestí entre Nusra i l'IS després de la ruptura entre els dos. Cal recordar que, en un inici, l'IS era afiliat també a Al Qaida. El març de 2014 forces de l'IS van expulsar Al Nusra de Markadah que va caure del foc a les brases. Els combats entre fonamentalistes van durar dues setmanes.

Tota la zona al nord de la població va ser objecte d'una gran batalla entre les SDF i l'IS. Al Hawl va ser alliberada el novembre i va permetre llençar la campanya "Ira del Khabour" (16 - 19 de febrer de 2016). Objecte d'aquesta va caure Shadadi en mans de les SDF, un cop duríssim per a la logística islamista. I una victòria per la força laica i multiètnica de les SDF que ara decidiex si expulsar l'IS completament de la província d'al-Hasakah o no.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada